Vijest > Webinar: UVOĐENJE EURA U SLOVAČKOJ

Article Details:

  • 20th October 2020 - 19:29 GMT
EUROPA U ZAGREBU - Ambassador Talks

Webinar: UVOĐENJE EURA U SLOVAČKOJ

Dana 20. listopada održan je webinar pod nazivom Uvođenje eura u Slovačkoj. Naš gost na webinaru bio je NJ.E. gosp. Peter Susko, veleposlanik Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj.

Na webinaru Veleposlanik je sudionicima rekako kako smatra da je euro je nesumnjivo jedan od najvećih uspjeha u Europi: osim tog što za državu članicu EU predstavlja veći stupanj integracije, to je alat za jačanje vladavine prava, i njegovo usvajanje u Slovačkoj postalo je važan impuls na putu ka uravnoteženom proračunu. Usvajanje eura donijelo je Slovačkoj izravnu korist za poslovanje, posebno uklanjanja tečajnih razlika, niže transakcijske troškove i stabilnije okruženje za dugoročno planiranje cijena.

Euro je pomogao modernizirati komercijalne banke u Slovačkoj, jer je bilo potrebno osigurati nove informacijske tehnologije. Važnu ulogu imala je dobro pripremljena informativna kampanja, koja je pomogla građanima pripremiti se za promjene te je ojačala povjerenje javnosti za uvođenje eura. Samo uvođenje eura bilo je vrlo brzo i glatko, bankomati su izdavali eure već nekoliko minuta nakon ponoći 01.01.2009. godine a nakon nekoliko dana većina gotovinskih plaćanja v trgovinama  bila je u eurima. Više od dvije trećine građana i velika većina poduzeća bila je zadovoljna s uvođenjem eura.

Webinar  je održan uživo putem Zoom aplikacije i Facebook stranice Europskog doma Zagreb. Snimku webinara možete pogledati na Facebook stranicu Europskog doma Zagreb.

Bez komentara

Your email will not be published
Cancel reply