O nama

Povijest Europskog pokreta Hrvatska

Europski pokret Hrvatska osnovan je 23. lipnja 1990.g. te je prilikom osnivanja bio prva organizacija s europskom vokacijom u Hrvatskoj i druga nacionalna podružnica Europskog pokreta u Srednjoj i Istočnoj Europi.Europski pokret Hrvatske neprofitna je i nepolitička institucija. Međutim, ovakav status ne isključuje suradnju s vladinim institucijama na raznim projektima i događajima kojima je cilj promocija europskih gospodarskih, kulturnih i političkih standarda u Hrvatskoj.

Djelujemo na području informiranja i promoviranja europske ideje, sustava vrijednosti i civilizacijskih standarda ujedinjene Europe te smo vodeća nevladina udruga u području  promicanje europskih integracija, ali i neformalnog obrazovanja, međunarodnih odnosa i kulture.

Kroz svoje krovne udruge – Međunarodni europski pokret i Europska mreža za obrazovanje i izobrazbu (EUNET) uspješno smo i stručno predstavili Republiku Hrvatsku Europi, uključujući doprinos Republike Hrvatske u stvaranju zajedničke europske povijesti i identiteta te u konačnici doprinijeli pristupanju Republike Hrvatske  Europskoj uniji. Do sada smo organizirali više od 1000 okruglih stolova i predavanja na različite europske i društvene teme te više o 300 izložbi brojnih hrvatskih i međunarodnih umjetnika.

Već 26. godinu za redom provodimo međunarodno natjecanje pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, Europske komisije, Europskog parlamenta i Europske kulturne fondacije projekt pod nazivom Europa u školi u kojem je do sada sudjelovalo preko 15000 učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske. Iza nas je također 1500 organiziranih koncerata i tribina za sugrađane treće životne dobi. Gosti Europskog pokreta Hrvatske brojne su istaknute ličnosti iz raznih područja društvenog života (predsjednici država i vlada, strani veleposlanici u Hrvatskoj, predsjednici i vodeće ličnosti značajnih europskih institucija, stručnjaci iz raznih područja itd.).