Vijest > WEBINAR: Digitalna tehnologija u obrazovanju

Article Details:

  • 17th May 2021 - 07:25 GMT
EUROPA U ŠKOLI

WEBINAR: Digitalna tehnologija u obrazovanju

U suradnji sa Savezom waldorfskih institucija i inicijativa RH, održan je webinar Digitalna tehnologija u obrazovanju u četvrtak, 20. svibnja u 17 sati.

Digitalna tehnologija u obrazovanju dosegla je nove razmjere u kratkom roku u proteklih godinu dana. Iako je razlog rasta njezine upotrebe bio motiviran u svrhu suočavanja s otežanim okolnostima održavanja nastave tijekom pandemije, postavlja se pitanje koje elemente obrazovanja uz korištenje digitalnog obrazovanja želimo zadržati i nakon pandemije.

Europska komisija objavila je revidirani Akcijski plan za digitalno obrazovanje za razdoblje 2021. do 2027. godine koji obuhvaća čitav niz ciljeva i implementacijskih aktivnosti za povećanje upotrebe digitalne tehnologije u obrazovanju svih učenika. Posljedično, Europski parlament razvio je Rezoluciju o oblikovanju politike digitalnog obrazovanja od 25. ožujka 2021. Oba dokumenta referiraju se na širok spektar čimbenika u svrhu ostvarenja postavljenih ciljeva, od potrebne infrastrukture, preko edukacije nastavnika do općih principa i metoda rada s učenicima.

Razgovarali smo o tome kako će se ovi planovi odnositi na hrvatski kontekst? Kako pravilno pripremiti djecu na korištenje digitalnih alata? Na kojoj razini obrazovanja početi uvoditi digitalne alate, tj. do kada se putem analognih alata treba pripremati djecu na daljnje korake? Kako se postaviti prema skepsi obveze digitalne tehnologije u praksi? Kako zadržati kvalitetu nastave? Je li na učitelju ili pojedinoj školi da odluči koji alati i kada povećavaju kvalitetu nastave?

Panelisti  webinara bili su:

  • Žarko Čizmar (Telecentar);
  • Nikica Torbica (Dkolektiv) ;
  • Matej Lozar (Waldrofska škola Maribor)

Moderatorica webinara bila je Dora Šimunović.

Bez komentara

Your email will not be published
Cancel reply