Vijest > Tribina: ŠTO JE SMISAO NASTAVE KNJIŽEVNOSTI?

Article Details:

  • 15th April 2019 - 09:06 GMT
EUROPA U ŠKOLI

Tribina: ŠTO JE SMISAO NASTAVE KNJIŽEVNOSTI?

Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb održali su dana 15. travnja 2019. tribinu namijenjenu učiteljima, profesorima, roditeljima, knjižničarima i pedagoškim djelatnicima, ali i svima ostalima zainteresiranim za goruću problematiku kurikula nastave književnosti u osnovnim i srednjim školama pod naslovom

 Što je smisao nastave književnosti?

 Predavanje je održala gđa Ivana Bašić, profesorica i autorica istoimene knjige. Ova knjiga prikazuje iskustva nastave književnosti u srednjoj školi te s raznih aspekata propituje status knjige i književnosti u suvremenom svijetu.

Na tribini gđa Bašić je pričala o tome zašto i zbog čega čitatelje gubimo u petom razredu osnovne škole, nastojala je građanima objasniti jesu li pisanje i čitanje samo funkcionalne vještine te kako u razredu, kao mikrokozmosu svijeta, njegovati polaganost i stvarati prilike za uživanje u pisanju, čitanju i pripovijedanju. Dio predavanja je bilo namijenjeno roditeljima jer je predavačica govorila o tome jesu li videoigre krive za pomanjkanje koncentracije u čitanju ili sami moramo preuzeti odgovornost, ali istovremeno je bilo namijenjeno i profesorima nastave hrvatskog jezika jer je gđa Bašić objasnila kako se koristiti konceptualnom metaforom da bi nastava književnosti bila dugotrajno smislena. Gđa Bašić je tribinu završila objašnjavajući našim posjetiteljima zašto je storytelling (pripovijedanje) alat koji sve više trebamo za razvoj kognitivnih, emocionalnih i socijalnih vještina.

Bez komentara

Your email will not be published
Cancel reply