Vijest > Predavanje: VERBALNO NASILJE U ŠKOLAMA

Article Details:

  • 28th February 2019 - 21:04 GMT
UČITELJI ZA EUROPU

Predavanje: VERBALNO NASILJE U ŠKOLAMA

Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb održali su dana 26. veljače 2019. predavanje psihologinje gđe Vesne Gračner pod naslovom

Verbalno nasilje u školama

 Psihologinja Gračner održala je navedeno predavanje na zamolbu redovnih gostiju njezinih tribina. Psihologinja Gračner naglasila je kako vršnjačko nasilje postaje sve veći društveni problem, uz najčešće vidljivu tjelesnu ozljedu, manje su vidljive one emotivne, socijalne, kognitivne i ponašajne posljedice. Istraživanja ukazuju kako svako nasilje rađa nasilje. Dugo se mislilo kako je najveći problem tjelesno nasilje, međutim novije studije pokazuju sve razornije efekte koje ima verbalno, odnosno emocionalno zlostavljanje, tim više što se smatra kako je ono u srži svih oblika zlostavljanja pa ga tako ima i u tjelesnom te nasilju putem interneta.

Psihologinja Gračner nastojala je pomoći roditeljima kako bi prepoznali znakove zlostavljanja, ali je i naglasila kako je potrebno prije svega razvijati odnos povjerenja s djetetom kako bi ono znalo da može reći kada se nešto događa. Promjene u ponašanju, izbjegavanje odlaska u školu, povlačenje u sebe, samoozljeđivanje i smanjeno samopoštovanje mogu biti neki od znakova kako se nešto događa. Kad roditelji ili nastavnici primijete bilo kakvu promjenu, važno je da se ne smiju ignorirati te trebaju provjeriti s djetetom što se događa. Gđa Gračner naglasila je kako je vrlo vjerojatno da dijete neće htjeti odmah razgovarati jer će biti pod nekim pritiskom ili osjećajem srama. Tada treba pokušati dogovoriti s djetetom pod kojim sve uvjetima i načinima bi bio voljan pričati o tome što se događa, ali isto tako jasno reći kako će roditelji učiniti sve kako bi ga zaštitili od daljnjeg nasilja, uključujući i prijavu zlostavljača. Ukoliko i dalje roditelji ne uspijevaju doprijeti do djeteta, obavezno je potrebno konzultirati stručnjaka.

Bez komentara

Your email will not be published
Cancel reply