Vijest > Predavanje: SLOVENIJA I EU – Izazovi malih država

Article Details:

  • 19th March 2020 - 19:00 GMT
EUROPA U ZAGREBU - Ambassador Talks

Predavanje: SLOVENIJA I EU – Izazovi malih država

Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb održali su dana 19. ožujka 2019. predavanje

veleposlanice Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj gđe Smiljane Knez

pod nazivom

Slovenija i EU- Izazovi malih država

Veleposlanica Knez rekla je kako je za Republiku Sloveniju prvi ključan trenutak bio promjena geopolitičkih okolnosti nakon pada Berlinskog zida. Dvije godine kasnije, 1991., Slovenija je prvi put u povijesti postala neovisnom državom, a izazovi gospodarske i društvene tranzicije očitovali su se kroz želju slovenskih građana za ulazak u Europsku uniju i NATO savez. Tijekom devedesetih, više od 90% građana Republike Slovenije podupiralo je ulazak svoje zemlje u EU, što je na koncu ostvareno 2004. godine, u paketu s nizom drugih država.

U prve tri godine članstva, Slovenija je bilježila gospodarski rast zahvaljujući financijskim sredstvima iz pristupnih fondova EU-a, a 2007. godine je uvela euro, ušavši u Eurozonu. No, hladan tuš donijela je globalna recesija koja je ukazala na sve slabosti neadekvatne prilagodbe kapitalizmu, te razmjerno teži put prema gospodarskoj stabilnosti koji moraju prijeći zemlje nekadašnjeg socijalističkog društveno-ekonomskog kruga.

Veleposlanica Knez istaknula je kako Republika Slovenija, kao članica Europske unije,  ubrzo shvatila da male države u Europskoj uniji u određenim situacijama imaju podređenu ulogu. Unatoč svim očitim prednostima i pozitivnim implikacijama ulaska u Europsku uniju koje je doživjela Republika Slovenija, nužno je shvatiti da se često radi o igri koju igraju veliki. Naime, neke odluke koje se donose u Bruxellesu pod geslom europskog interesa, često su odluke koje idu u prilog velikim i snažnim državama, kao što su Francuska, Njemačka i Velika Britanija, bez previše obzira prema interesima manjih država slabijeg utjecaja poput Republike Slovenije. Unatoč brojnim izazovima, kao i nekim bolnim promjenama, bez Europske unije Republika Slovenija danas ne bi bila razvijena država. Veleposlanica Knez smatra kako je Republika Slovenija mnogo dobila u ekonomskom smislu, ali je u socijalnom smislu mnogo izgubila, uglavnom zahvaljujući njihovoj vlastitoj krivici. Na kraju tribine, veleposlanica Knez je naglasila kako budućnost ostavlja mnoge mogućnosti razvoja i suradnje, a u tom kontekstu članstvo u EU je svakako prednost.

Bez komentara

Your email will not be published
Cancel reply