Vijest > Predavanje: PREDSJEDAVANJE FINSKE VIJEĆEM EUROPSKE UNIJE

Article Details:

  • 8th July 2019 - 09:27 GMT
EUROPA U ZAGREBU - Ambassador Talks

Predavanje: PREDSJEDAVANJE FINSKE VIJEĆEM EUROPSKE UNIJE

Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb održali su dana 8. srpnja 2019. predavanje veleposlanika Republike Finske u Republici Hrvatskoj

NJ. E. gosp. Riste Piipponena

pod nazivom

Predsjedavanje Finske Vijećem Europske unije

Veleposlanik Republike Finske gosp. Risto Piipponen naveo je kako će prioriteti finskog predsjedanja Vijećem Europske unije biti klimatske promjene i održivost, vladavina prava i promoviranje zajedničkih vrijednosti, konkurentnost i socijalna inkluzija te sveobuhvatna sigurnost građana.

U pogledu prvog cilja, namjera je zadržati vodeću poziciju Europske unije na području klimatskih promjena i održivosti, a neke od politika u tom smjeru bit će postizanje klimatske neutralnosti do 2050. (u Finskoj je cilj ambiciozniji, do 2035.), podupiranje tranzicije na kružnu ekonomiju i prilagodba europskih fondova i Zajedničke poljoprivredne politike ovim ciljevima. Veleposlanik je podsjetio da su ljudska prava, demokracija, jednakost i vladavina prava obveza, a ne izbor te da ih se mora poštivati stalno. Kako bi se to osiguralo, Finska će se zalagati za uvjetovanje pristupa europskim fondovima poštivanjem tih vrijednosti, kao i za uspostavu mehanizma praćenja unutar kojeg bi se rješavali problemi u ovom području.

Veleposlanik je naglasio kako ekonomsko stanje u Uniji nije loše, no postoje izazovi s kojima se treba pozabaviti. Prije svega, riječ je o prilagodbi tržišta rada novim tehnologijama, još uvijek visokoj stopi nezaposlenosti mladih i starenju populacije. Jedinstveno tržište mora se zato produbiti, a potrebno je voditi i aktivnu industrijsku politiku fokusiranu na istraživanja, razvoj i inovacije. Europska unija mora biti lider u digitalizaciji i brizi za dobrobit svojih građana, ulagati u obrazovanje te podupirati multilateralizam i slobodnu trgovinu. Pored ovih prioriteta, veleposlanik se osvrnuo ukratko i na naslijeđene teme, odnosno teme koje se protežu kroz nekoliko predsjedanja. Finsku, a vjerojatno i Hrvatsku, čekaju pregovori o novom višegodišnjem financijskom okviru EU-a, izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, proširenje na Zapadni Balkan i migracije. Europska stajališta o Brexitu su odavno dogovorena i teško da će se mijenjati, ponovio je veleposlanik službenu liniju EU-a, zato je na Ujedinjenom Kraljevstvu da se tom prilagodi. Područje Zapadnog Balkana strateški je važno Europi i zato mora postojati jasna perspektiva članstva za zemlje u regiji, no one moraju prvo ispuniti sve kriterije. Kad je riječ o migracijama, Finska vjeruje da je najbolje rješenje zajednički sustav za azil, no kako se to pokazalo neostvarivim, drugo najbolje rješenje je uspostavljanje europskog mehanizma za smještaj unutar EU-a i efikasna politika vraćanja onih koji se nisu kvalificirali za azil u matične zemlje.

Bez komentara

Your email will not be published
Cancel reply