Vijest > Predavanje: POVIJEST HRVATSKIH ISELJENIKA U ČILEU – Neprocjenjiv doprinos naciji

Article Details:

  • 14th May 2019 - 08:38 GMT
EUROPA U ZAGREBU - Ambassador Talks

Predavanje: POVIJEST HRVATSKIH ISELJENIKA U ČILEU – Neprocjenjiv doprinos naciji

Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb u suradnji s Veleposlanstvom Republike Čile u Republici Hrvatskoj i Udrugom OS održali su dana 14. svibnja 2019. predavanje povodomdana čileanske kulture u Republici Hrvatskoj.

Predavanje je održao otpravnik poslova a.i. Veleposlanstva Čilea u Republici Hrvatskoj gosp. Maximiliano Jara Pozo.

Tema predavanja bila je

Povijest hrvatskih iseljenika u Čileu  – Neprocjenjiv doprinos naciji

U predavanju je opisano kako su Hrvati stigli u Čile, što ih je privuklo da ostanu u surovoj zemlji s nepovoljnom klimom, kako su se brzo uklopili u čileansko društvo i kakav su doprinos dali iseljenici i njihovi potomci u razvoju Čilea u različitim područjima. Gosp. Jara Pozo naglasio je kako su poznati uzroci zbog kojih su Hrvati izabrali Čile, a uglavnom se odnosi na ekonomsku migraciju s obzirom na gospodarske uvjete koji su u to vrijeme bili u Austro-ugarskoj monarhiji, posebno u Dalmaciji. Naslov predavanja sadrži riječi neprocjenjiv doprinos jer je gosp. Jara Pozo želio naglasiti kako su Čileanci hrvatskoga podrijetla prisutni na svim područjima društvenoga života. Od 18 milijuna stanovnika koliko ima Čile, pola milijuna su hrvatskoga podrijetla. Oni su svuda – u trgovini, politici, oružanim snagama, sportu, umjetnosti i kulturi prije svega. Prema tome Čileanci hrvatskog porijekla dali su golem doprinos čileanskoj naciji te su jedni od najpoznatijih na području znanosti te umjetnosti i kulturi.

Gosp. Jara Pozo istaknuo je kako je hrvatska emigracija u Čileu druga najveća migracija na svijetu, a ujedno i najstarija. U Čileu je već 4 ili 5 generacija hrvatskih potomaka. Budući da su se Hrvati vrlo brzo asimilirali u čileansku naciju, malo pomalo su izgubili kontakt sa svojim korijenima i postali dio ove nove nacije. Iako je njihov broj velik, oni priznaju da su njihovi preci došli iz Hrvatske, sačuvali su neke običaje, tradiciju i institucije. Za kraj predavanja gosp. Jara Pozo naglasio je kako je najvažnije to što imaju doprinos koji je hrvatska emigracija dala u razvoju Čilea i to Čileanci moraju sačuvati, a iznad svega posijati u svijesti ljudi da se sačuva ta povijesna veza između dviju država.

Bez komentara

Your email will not be published
Cancel reply