Vijest > Predavanje: OBRANE OD PSIHIČKOG ZLOSTAVLJANJA – II. dio

Article Details:

  • 21st May 2019 - 10:50 GMT
TRIBINE ZA OSOBNI RAZVOJ

Predavanje: OBRANE OD PSIHIČKOG ZLOSTAVLJANJA – II. dio

Europski pokret Hrvatska i Europski dom održali su dana 21. svibnja 2019. predavanje psihologinje gđe Vesne Gračner pod naslovom

Obrane od psihičkog zlostavljanja-II.dio

Kako se ova tema predavanja pokazala izuzetno zanimljiva prof. Gračner je ovo predavanje napravila u dva dijela. Prof. Gračner je govorila o iskustvima koje je viđala kod svojih klijenata i izrazila je zabrinutost da je broj nasilnika, bez obzira koliko ih se detektira, uvijek veći. Nasilje je sveprisutno u našem društvu i gotovo svakodnevno u medijima nailazimo na slučajeve nasilja u bilo kojem obliku. U Hrvatskoj svaka treća žena u obitelji doživi neku vrstu psihičkog ili fizičkog nasilja. Žene su u strahu da će ih partner još više zlostavljati ako ga napuste, ili su egzistencijalno ovisne o njemu, svojoj djeci žele oba roditelja. Prof. Gračner napomenula je kako većina žena trpi i ne prijavljuje maltretiranje zbog djece, radi srama, jer teško je priznati da te muž tuče, a osim toga uvijek se nadaju da će sutra biti bolje. Jednom kada se i odluče prijaviti nasilnika, govore o zlostavljanju koje godinama traje, što onda za okolinu djeluje nevjerojatno i neprihvatljivo. Žrtve nasilja pokazuju određene simptome koje odmah ne prepoznaju, a traže pomoć tek kada simptomi postanu neizdrživi i značajno utječu na njihovo funkcioniranje. Najčešći simptomi su strah i tjeskoba, noćne more vezane uz proživljeno nasilje, nemir i napetost, promjene raspoloženja koje je najčešće depresivno, sjećanja i misli o traumatskim doživljajima koji se stalno nameću i vrte kao filmovi pred očima žrtve. Prof. Gračner građanima je objasnila kako izgleda terapija-razgovor sa žrtvom. Važan je ton, način postavljanja pitanja, ponašanje, pokazati razumijevanje, dati osobi dovoljno vremena za razgovor. U prvom dijelu razgovor je vrlo općenit, postavljaju se pitanja o cjelokupnom životu žrtve. Razgovor je nalik koncentričnim krugovima, postupno idemo izvana prema unutra, odnosno od općenitih tema do konkretne traumatske situacije. Žrtvi treba dati mogućnost da svojim riječima interpretira događaj i verbalizira sve emocije koje su s tim u vezi. Nastoji se stvoriti međusobno povjerenje tijekom razgovora. Razgovor nikada nije ugodan, jer je sama tema za žrtvu vrlo bolna.

Na kraju tribine prof. Gračner pozvala je građane, žrtve, i sve one koji imaju bilo kakva saznanja o nasilju u svojoj okolini, da nasilje prijave, da ne zatvaraju oči jer društvo ne smije tolerirati nasilje, a društvo smo svi mi. Profesorica je napomenula kako se nasilnici mogu uključiti u edukativne programe koji su usmjereni na korekciju njihovog ponašanja, te zajedničkim naporima možemo i moramo djelovati, jer jedino tako možemo smanjiti, a idealno bi bilo i zaustaviti nasilje.

Bez komentara

Your email will not be published
Cancel reply