Vijest > PREDAVANJE: EUROPSKI IZAZOVI I TURSKI PRISTUPNI PROCES

Article Details:

  • 9th October 2019 - 12:39 GMT
EUROPA U ZAGREBU - Ambassador Talks

PREDAVANJE: EUROPSKI IZAZOVI I TURSKI PRISTUPNI PROCES

Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb održali su dana 24. listopada 2019. predavanje zamjenika ministra vanjskih poslova i načelnik Uprave za europske poslove Republike Turske Nj. E. gosp.  Faruka Kaymakcia pod nazivom Europski izazovi i turski pristupni proces.

Zamjenik ministra gosp. Kaymakci uvodno je istaknuo, govoreći o problemima unutar Europske unije, kako je došlo do svojevrsne pukotine unutar NATO saveza nakon dolaska Trumpove administracije na čelo SAD-a, dodavši kako je to jedan od problema s kojima se suočava Europska unija (EU), pridodavši tome i pojavu unilateralizma od strane SAD-a. Ukazao je i na pojavu raskola unutar samog EU-a na vodeće zemlje i zemlje koje su zapostavljene u odlučivanju o ključnim pitanjima. Proširenje je nazvao najefektivnijom politikom EU-a, s obzirom da su sve države članice imale dobrobiti od članstva. Nadalje, smatra kako je pojam zapadnog Balkana stvoren umjetno, kako bi se Tursku razlikovalo od ostatka jugoistočne Europe i kako bi se naglasak stavio na šest država s ovog prostora. Gosp. Kaymakci je naglasio kako je Turska također balkanska država.

Istaknuo je i problem energetske sigurnosti u Europi, posebno u odnosima s Rusijom, kao i sigurnosne izazove koji se ogledaju kroz ratove u državama na rubu EU-a, kao i u terorističkim napadima radikaliziranih pojedinaca povezanih s ISIS-om po europskim, ali i turskim gradovima;

Bez komentara

Your email will not be published
Cancel reply