News > Okrugli stol: KLIMATSKE PROMJENE – KLJUČ ZA EU IZBORE

Article Details:

  • 29th April 2019 - 09:42 GMT
TRIBINE I OKRUGLI STOLOVI O AKTUALNIM TEMAMA

Okrugli stol: KLIMATSKE PROMJENE – KLJUČ ZA EU IZBORE

Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb održali su okrugli stol dana 29. travnja 2019. pod naslovom

Klimatske promjene – ključ za EU izbore

Na okruglom stolu sudjelovali su: dr. sc. Krešo Panžić (Državni hidrometeorološki zavod), dr. sc. Mladen Domazet (Institut za političku ekologiju)i mr. sc. Jelena Čačulović (Ministarstvo zaštite okoliša i energetike RH, Program LIFE).  Ovaj okrugli stol organiziran je povodom studije o europskim izborima koja je provedena u siječnju 2019. u kojoj je sudjelovalo 2.000 potencijalnih birača u dobi od 18 do 65 godina u 11 europskih zemalja: Austriji, Belgiji, Češkoj, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Slovačkoj i Španjolskoj.

Najvažnije pitanje okoliša za birače je proizvodnja hrane na zdrav i održiv način. To je ocijenjeno kao glavno pitanje u Slovačkoj (87%), Austriji (86%), Italiji (85%) i Francuskoj (81%) – s prosječnom ocjenom od 82% u 11 ispitanih zemalja.

Cilj ovog okruglog stola bio je razumjeti važnost pitanja zaštite okoliša na sljedećim europskim izborima. Ovo istraživanje potvrđuje da su klimatske promjene sada glavno političko pitanje za europske građane. Europski političari sada moraju shvatiti da više neće moći biti izabrani ako se ne bore s klimatskim promjenama, riječima i djelima

No comments

Your email will not be published
Cancel reply