Vijest > Europska rasprava: EUROPA POSLJE IZBORA – BUDUĆI IZAZOVI I PERSPEKTIVE

Article Details:

  • 4th July 2019 - 09:38 GMT
WEBINARI, TRIBINE I OKRUGLI STOLOVI

Europska rasprava: EUROPA POSLJE IZBORA – BUDUĆI IZAZOVI I PERSPEKTIVE

Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb u suradnji sa Zakladom Friedrich Ebert u Zagrebu organizarali su dana 4. srpnja 2019.

Europsku raspravu

 pod nazivom

Europa poslije izbora-budući izazovi i perspektive

Na izborima od 23. do 26. svibnja ove godine glasovalo je više od 200 milijuna Europljana. Odaziv birača povisio se sa 42,61 % na 51 % u odnosu na 2014. Europski izbori u svibnju 2019. izravno utječu na naš život jer se ondje odlučivalo na koji će način Europa u nadolazećim godinama pristupiti pitanjima radnih mjesta, poslovanja, sigurnosti, migracija i klimatskih promjena.

Izazovi nisu nova stvar za Europsku uniju. Prije pet godina oni su bili dramatičniji. Europska komisija usmjerila se na deset prioritetnih zadataka i rezultati su vidljivi. Europsko gospodarstvo raste već šest godina zaredom. Kroz Investicijski plan potaknuta su ulaganja i povećano je zapošljavanje. Ali iako bilježimo pozitivne promjene, svijet se promijenio i novi izazovi su pred nama. Ovom raspravom željeli smo ponuditi građani Grada Zagreba  priliku da čuju mišljenja stručnjaka, ali isto tako poslati poruku kako bismo se trebali vratiti temeljima i zajedničkim vrijednostima Europske unije. Na Europskoj raspravi sudjelovali su: gđa Nataša Owens (predsjednica Europskog pokreta Hrvatska/ Europskog doma Zagreb, potpredsjednica Međunarodnog europskog pokreta), gđa Türkan Karakurt (direktorica Zaklade Friedrich Ebert u Zagrebu), gosp. Željko Trkanjec (glavni urednik portala Euractiv Hrvatska), gosp. Domagoj Ivan Milošević (predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora) i gosp. Joško Klisović (zastupnik u Hrvatskom saboru). Moderatorica rasprave bila je gđa Senada Šelo Šabić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Bez komentara

Your email will not be published
Cancel reply