Znanjem u europsku uniju

U suradnji s Zagrebačkom županijom organizirali smo jednodnevni seminar za učenike srednjih škola sa područja Zagrebačke županije. U projektu su sudjelovali učenici iz Ivanić Grada, Samobora, Velike Gorice, Dugog Sela, Jastrebarskog.Ideja nam je ovaj projekt približiti srednjoškolcima tj. budućim studentima koji cu aktivni sudionici promjena koje se događaju u školama prilikom prilagodbe našeg školstva europskom načinu rada. S obzirom da je Republika Hrvatska počela provediti Bolonjski proces, a to je stvaranje sustava osiguranja kvalitete visokoga obrazovanja, uvođenje sustava temeljenog na dvama glavnim visokoškolskim ciklusima i prepoznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija ovim putem željeli bismo učenike srednjih škola Zagrebačke županije informirati o budućem procesu koji uključuje njim već sljedeće godine.

U sklopu ovog projekta srednjoškolce zajedno sa njihovim profesorima educirali smo o državnom maturi koja je već počela sa provođenjem, bolonjskim procesom, o Hrvatskoj na putu u Europsku Uniju te o civilnom radu mladih. Kako mladi nisu bili dovoljno informirani o budućim procesima ovaj jednodnevni seminar su iskoristili za informiranje i pitanja stručnim osobama koje su bili predavači na semiaru.

U jednodnevnom seminaru su sudjelovali Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstvo prosvjete, obrazovanja i športa, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanje i Institut društvenih znanosti.