TRIBINA: ŠKOLA S HUMANIM LICEM – posveta danskom pedagogu, terapeutu i autoru JESPERU JUULU

Europski dom Zagreb, Europski pokret Hrvatska i Familylab organizirali su dana 5. listopada 2019.g. tribinu povodom Svjetskog dana učitelja
 

ŠKOLA S HUMANIM LICEM
posveta danskom pedagogu, terapeutu i autoru
JESPERU JUULU
 

Tribina je organizirana za učitelje, pedagoške djelatnike, roditelje i sve zainteresirane na kojoj smo govorili o vrijednostima koje nam je u naslijeđe ostavio naš Jesper Juul. Jesper je svojim radom, a posebno knjigama inspirirao i dalje inspirira mnoge naše stručnjake i roditelje od kojih su mnogi imali priliku izravno učiti od njega. Mi želimo dalje širiti i prenositi znanje koje predstavlja promjenu paradigme u izgradnji odnosa između djece/mladih i odraslih!
Na susretu smo razgovarali o tome kako vidimo i razumijemo današnje potrebe pedagoških djelatnika, djece, mladih i roditelja te kako možemo na njih odgovoriti. Želja nam je osnaživati buduće generacije djece i mladih da budu zadovoljni sa sobom, mentalno zdravi, empatični i odgovorni prema sebi i društvu. Želimo ulagati u odgoj koji ne lomi djecu, nego ih čini samosvjesnima i snažnima iznutra; djecu i mlade koji postaju odrasli koji su u stanju voditi ispunjen osobni život te se empatično brinuti o drugim ljudima, okolišu i zajednici. 

Na tribini sudjelovali su:

  • Marina Vitković, prof. filozofije, logike i etike u II. gimnaziji, predsjednica udruge BoliMe – podrška mentalnom zdravlju mladih;
  • doc.dr.scLana Jurčec, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu;
  • Neda Zubović Mihaljević, poduzetnica i majka četvero djece;
  • doc.dr.sc.Miranda Novak, Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet;
  • Dušanka Kosanović, prof. psihologije, voditeljica Familylaba

 
Gđa Lana Jurčec govorila je o obrazovanju novih generacija učitelja, o tome koliko je važno poštovanje i uvažavanje nastavničkih i pedagoških struka (koje i politika i neki roditelji omalovažavaju) te kako je iz kratkog razgovora s Jesperom naučila što je osobna odgovornost. Na tribini gđa Neda Zubović Mihaljević nam je iz pozicije roditelja, ali i poduzetnice na iznimno zanimljiv način predočila roditeljsku perspektivu – kako je odgajati četvero djece u današnjem društvu, kako se nosi sa zahtjevima školskog sustava i što joj je važno u odnosu s učiteljima i nastavnicima. Imali smo priliku čuti iskustva gđa Marine Vitković koja nam govorila i o svojim dojmovima sa srednjoškolcima radeći u školi, ali i u okviru Udruge BoliMe; kao i potrebe nastavnika, s naglaskom na to koliko je važna promjena stava samih nastavnika prema izgradnji odnosa s mladima – da bi činili male i velike promjene.