TRIBINA: PSIHA UCJENJIVAČA I ŽRTVE

Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb održali su dana 09. veljače 2017.g.  tribinu pod nazivom Psiha ucjenjivača i žrtve. Tribina je organizirana u sklopu projekta „Učitelji za Europu“, a naš gost bila je gđa Vesna Gračner, prof.psihologije.

Prof. Gračner dala je pregled karakteristika psihe ucjenjivača i psihe žrtve.

Gosti tribine mogli su čuti o:

  • tome da ucjenjivač ne može podnijeti „ne“;
  • frustracijama ucjenjivača koje su povezane s dubokim strahovima od nenadoknadivog gubitka (svatko odbijanje i otpor je frustracija);
  • emotivnim ucjenjivačima.

Na tribini je prof. Gračner također govorila da svaki čovjek ime bolne toče (bolna iskustva), ali da smo svi različito razvili strategije obrane te da posebno treba obratiti pozornost na strategije pogrešne obrane a to je pretjerana potreba za pohvalom, izražen strah i bijes, jaka potreba za harmonijom, osjećaj pretjerane brige za druge.

Organizirajući svaki mjesec ove tribine u suradnji sa prof. Gračner željeli bismo omogućiti jednaku priliku svim mladima i građanima, na dostupnost informacija u svrhu jačanja osobnog integriteta mladih generacija te kako se nenasilno izboriti za svoje potrebe i svoju budućnost, uz to poštujući slobodu i integritet svake druge osobe. Ovakvo je ponašanje povezano i s kvalitetnim ponašanjem u partnerskoj vezi. Postavljanje osobnih granica kako nas drugi ne bi mogli povrijediti i poštivanje tuđeg mišljenja, prava i dostojanstva svake osobe, su sastavni dijelovi našim edukativnih tribina.