TJEDAN EUROPE 2011.

Europski dom Zagreb proveo je i ove godine uz potporu i u suradnji s Zagrebačkom županijom projekt “Tjedan Europe u srednjim školama Zagrebačke županije”. Ovaj projekt uspješno se održava već devetu godinu početkom mjeseca svibnja, te se njime simbolično obilježava Dan Europe. Njegova svrha je obrazovanje mladih o procesu europskih integracija.

Projekt je trajao tjedan dana od 02. – 13. svibnja 2011.godine. Projekt je obuhvatio pet srednjih škola na području Zagrebačke županije. Svaki dan posjetili smo po jednu školu i organizirali smo cjelodnevni program u Samoboru, Dugom Selu, Svetom Ivanu Zelina,  Zaprešić i Vrbovec.

Zadnjeg dana trajanja projekta održan je izlet u Opatiju, Lovran, Trsat i Rijeku na kojem je bilo trideset učenika, pobjednika Euro kviza, te po jednog profesora iz svih pet škola.

 Program smo prilagodili dobnoj skupini srednjoškolaca, a temeljio se na principu neformalne edukacije, odnosno učenju kroz rad. U programu je sudjelovalo po 60 učenika od drugih razreda iz svake škole. Program se sastojao od dva predavanja, jedno o Danu Europe koji je učenicima pružio temeljna znanja o Europskoj uniji te drugo o  radu Europskog kluba mladih te na koji način organizirati u svoj školi Klub mladih. Radionica „Mitovi i legende o Europskoj Uniji“ se radila i davala odgovore na pitanja zbog kojih učenici nisu željeli ući u Europsku uniju, a razlozi njihovog ne prihvaćanja EU su se temeljili na mitovina i nedovoljnoj informiranosti o Europskoj Uniji. Ova radionica je izrabrana za rad jer u modernom smislu, neistina i fikcija mogu postići jedan nivo mitologije kad se počinje vjerovati u priču.

Predavanja su vodili predavači iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, a učenici su mogli usporedno pratiti projekciju prezentacije u Power Pointu.

Također, ideja je bila uspostaviti dvosmjernu komunikaciju između predavača i učenika. Uključili smo ih u predavanja postavljajući im pitanja, tražeći da izraze svoja mišljenja, komentare te odgovarajući na ista.

Svim sudionicima podijeljene su simbolične nagrade; brošure o Europskoj uniji, kemijske olovke, vezice za mobitel, majice. Pobjednici kviza, njih ukupno trideset, nagrađeni su jednodnevnim izletom u Opatiju, Lovran, Trsat i Rijeku.