Svečani koncert povodom početka Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europke unije

Najviši hrvatski i europski dužnosnici okupili su se na koncertu u Hrvatskom narodnom kazalištu kojim je svečano obilježen početak hrvatskog šestomjesečnog predsjedanja EU-om, a uzvanicima se tom prigodom obratio predsjednik Vlade.

Govor predsjednika Vlade prenosimo u cijelosti:

“Večerašnjim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu obilježavamo početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije koje se događa u sedmoj godini našeg članstva u Uniji i uoči 30. godišnjice hrvatske demokracije.

Predsjedanje je važan trenutak za Hrvatsku kojim zaokružujemo povijesni ciklus od neovisnosti do snažne afirmacije u Europi i svijetu. Osjećamo čast i veliku odgovornost što ćemo tijekom sljedećih šest mjeseci imati priliku raditi za dobrobit svih građana Unije, a istovremeno promovirati i prezentirati naše specifičnosti i prioritete.

Hrvatska će se predstaviti i bogatim kulturnim programom. Najbolji hrvatski umjetnici pokazat će svoj talent i kreativnost u kulturnim središtima diljem Europe pomno biranim programima koji dotiču sva umjetnička područja. Svojim univerzalnim jezikom nastojat će predstaviti najbolje od hrvatske suvremene produkcije i bogate baštine europskim publikama. Ujedno, tijekom 2020. godine Rijeka će biti Europska prijestolnica kulture.

Naš slogan je Snažna Europa u svijetu punom izazova. Ono što Europu čini snažnom, to su vrijednosti koje dijelimo, ciljevi koje želimo postići, svijest da smo ujedinjeni jači i spremniji odgovoriti na sve suvremene izazove – bez obzira na to govorimo li o sigurnosti, o klimatskim promjenama, o demografiji, trgovini, ekonomiji ili održivom razvoju.

Hrvatsko predsjedanje dolazi u prijelomnom trenutku za Europsku uniju, na početku novog institucijskog razdoblja Unije. Hrvatska u toj ulozi ima priliku, u partnerstvu s državama članicama i institucijama, dati Europi svoj doprinos i novi zamah.

Europska kulturna baština nastala je komuniciranjem i međusobnom interakcijom nacionalnih kultura sa svim njihovim posebnostima i jedinstvenostima. Tako i u političkom smislu pronalazimo snagu da – uvažavajući posebnosti svake članice – pronalazimo motiv i snagu za zajedničko djelovanje, a osobito da intenziviramo razmišljanja o budućnosti Europe.

Pritom nam cilj treba biti daljnja demokratizacija procesa donošenja odluka, približavanje europskih politika i institucija građanima, jer ćemo tako još bolje moći odgovoriti na njihova očekivanja i potrebe.

Želim Vam ugodan koncert, a našim gostima i ugodan boravak u Zagrebu!

Hvala!”

PREUZETO: https://eu2020.hr/Home/OneNews?id=140