SUSRET PREDSJEDNIKA EUROPSKOG POKRETA HRVATSKA S POVJERENIKOM EUROPSKE KOMISIJE ZA PROŠIRENJ

BRUXELLES, 10. lipnja 2006. – Predsjednik Europskog pokreta Hrvatska Siniša Grgić sastao se danas s povjerenikom Europske komisije za proširenje Ollijem Rehnom.

Na sastanku Federalnog vijeća Međunarodnog Europskog pokreta, koji se jučer i danas održava u Bruxellesu, sudjelovali su predstavnici Europskog pokreta Hrvatska – Nataša Owens, potpredsjednica i Siniša Grgić, predsjednik.
Glavna tema ovoga skupa bila je izgradnja okvira budućeg proširenja Europske unije. Gotovo svi sudionici skupa izrazili su svoju želju za nastavkom proširenja koje ne smije stati na Bugarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj te se mora već sada razmišljati i o široj zajednici u kojoj bi svoje mjesto trebale naći i zemlje kao što su Ukrajina i Moldava.
Europski pokret kao najstarija međunarodna organizacija koja promiče suradnju među europskim državama i narodima, zauzet će se za stvaranje jasnog tehničkog ali i političkog okvira buduće proširene Europe.
Danas se skupu obratio Olli Rehn, povjerenik Europske komisije za proširenje, inače poznat kao aktivni član i potpredsjednik Europskog pokreta u Finskoj. Gospodin Rehn u više je navrata istaknuo hrvatski napredak u procesu pregovora o punopravnom članstvu s EU, te izrazio svoju procjenu kako bi Hrvatska do kraja prijelaza u novo desetljeće trebala završiti proces pregovora. „Taj proces nadalje ovisi isključivo o Hrvatskoj i o njezinoj spremnosti da provede sve potrebne reforme“, naglasio je Rehn. Gospodin Rehn čestitao je Europskom pokretu Hrvatska na svim dosadašnjim aktivnostima usmjerenim k približavanju Hrvatske zajednici europskih naroda i država.