SUSRET DOBITNIKA NAGRAĐENIH “EUROPA U ŠKOLI ” – OTZENHAUSENU

Škola samo što nije bila završila a moje putovanje je već bio isplanirano. Zato što sam sudjelovala na natječaju Europskog doma „Europa u školi“ i osvojila drugo mjesto, bila sam nagrađena putovanjem u Otzenhausen u Njemačkoj i sudjelovanjem na seminaru na Europskoj akademiji mladih.  U hrvatskoj delegaciji bila sam jedina Zagrepčanka a pridružile su mi se i dvije Riječanke i jedna Varaždinka.

Naša avantura započela je letom avionom što nam je svima bilo prvo takvo iskustvo. Sletjele smo u Frankfurt i, dok smo nekoliko sati čekale vozača autobusa koji nas je trebao odvesti do odredišta, upoznale smo dvije Grkinje a nakon nekog vremena i grupicu Poljaka. Svi smo bili nagrađeni sudionici istog natječaja. Sada već internacionalna ekipa krenula je na odredište. Nakon nešto više od dva sata putovanja konačno stigosmo na odredište. Čim smo se smjestili po sobama i malo odmorili, krenula je naša prva radionica. Cilj je bio međusobno upoznavanje. Kroz razne igre memorije pokušali smo zapamtiti imena ostalih sudionika i iz koje zemlje tko dolazi.

Večera je svaki dan bila u pola 7 i nakon jela smo bili slobodni. U kampusu se nalazio kompleks prostorija namijenjen druženje  i tu se mogao naći stol za biljar, stolni nogomet i ping-pong. Osim za sportske aktivnosti, ovo je bilo idealno vrijeme za pravo druženje, zabavu i upoznavanje s vršnjacima iz Europe uz mnogo smijeha, glazbe i glasnih razgovora.

Iako su večernja druženja trajala toliko da smo odlazili „rano“ spavati, doručak je bio u ranih 8 sati jer smo već u 9 trebali biti u sobi za seminar. Plan i program rada koji su organizatori predvidjeli bio je zaista izdašan i trebalo je sve to odraditi s dosta energije i volje.

Nakon večere drugog dana našeg boravka u Otzenhausenu imali smo zadatak predstaviti zemlju iz koje dolazimo. Održale smo vrlo uspješnu prezentaciju, ispričale mnogo lijepih stvari o Hrvatskoj te podijelile materijale i suvenire iz Hrvatske koje smo ponijele sa sobom zahvaljujući Turističkoj zajednici Hrvatske i Turističkim zajednicama Zagreba, Varaždina i Rijeke koje su nam prije puta, pripremile obilne pakete i lijepe plakate. Naši prijatelji Grci, Nijemci i Poljaci zaista su bili impresionirani onime što smo im prezentirali – našom Hrvatskom.

Teme na kojima su se bazirale naše dnevne radionice bile su: različitosti, vrijednosti te budućnost Europske unije.  Zadatak posljednjeg dana bio je napraviti i snimiti stop motion film na temu okoliš. Zaista smo se svi trudili i davali sve od sebe. Engleski je bio jezik na kojem smo međusobno komunicirali i savršeno se dobro razumjeli.

No ipak, najzanimljiviji  dio ovog projekta i putovanja bila su dva izleta – u Strasbourg te u Luksembourg i Shengen.
Strasbourg me oduševio svojom francuskim šarmom, posebno arhitekturom i izgledom grada na kanalima u kojem se nalaze i Europski sud za ljudska prava, Vijeće Europe te Europski parlament koji smo na kraju izleta i posjetili. U zgradi Europskog parlamenta čuli smo sve o funkcioniranju te ustanove, povijesti Europske unije, zastupnicima, glasovanju… Čak smo imali priliku i sjesti u dvoranu i isprobati kako to izgleda biti zastupnik.
Luksemburg je još jedan grad koji će mi zasigurno ostati u sjećanju po svojoj katedrali Notre Dame i shoppingu. U Luksemburgu se nalazi Europski sud pravde.
Shengen, malo mjesto na tromeđi Njemačke, Francuske i Luksemburga.  Europski muzej i Spomenik Shengenskom sporazumu bili su posebno interesantan završetak našeg izleta.

Naše putovanje je nakon šest dana ipak trebalo završiti pa smo obogaćeni novim spoznajama, lijepim iskustvima, nezaboravnim trenucima i novim internacionalnim prijateljstvima krenuli kući istim putem – autobusom do Frankfurta pa avionom do Zagreba ali ovaj puta bez straha od putovanja u nepoznato.

Laura Pavlić
Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju – Zagreb