Sastanak predsjednika odbora za poslove Unije – COSAC

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na sastanku predsjednika odbora za poslove Unije (COSAC). Riječ je o prvom sastanku koji Hrvatski sabor organizira u okviru parlamentarne dimenzije hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, na kojem sudjeluju predsjednici odbora za europske poslove nacionalnih parlamenata država članica EU-a, država kandidatkinja, predstavnici Europskog parlamenta te kao posebni gosti zastupnici parlamenata Gruzije, Norveške i Švicarske.

Glavne teme sastanka, o kojima zastupnici imaju priliku raspravljati s predsjednikom hrvatske Vlade Andrejem Plenkovićem, potpredsjednicom Europskog parlamenta zaduženom za nacionalne parlamente Mairead McGuinness i potpredsjednicom Europske komisije za demokraciju, demografiju i budućnost Europe Dubravkom Šuicom, su prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te uloga nacionalnih parlamenata i COSAC-a u procesu donošenja odluka na razini Europske unije u novom sazivu europskih institucija.

U svom uvodnom obraćanju, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković istaknuo je da predsjedanje Europskom unijom ima veliki značaj za Hrvatsku iz dva razloga. Prvo, ono dolazi samo šest godina nakon što je Hrvatska postala članica te predstavlja potvrdu njezinog čvrstog opredjeljenja, još od stjecanja neovisnosti prije 28 godina, da sudjeluje u izgradnji europskog projekta, osnažuje i promiče vrijednosti i načela na kojima je Europska unija nastala, kao i zajedničke politike bez kojih Europska unija ne bi bila ono što jest – „jedinstvena europska obitelj naroda“ i najveće gospodarsko tržište na svijetu. Drugo, naglasio je da hrvatsko predsjedanje dolazi u ključnom trenutku za Europsku uniju koja se suočava s brojnim unutarnjim i vanjskim izazovima. Svi ti izazovi sadržani su u četiri prioriteta hrvatskog predsjedanja.

Od najaktualnijih prioriteta, izdvojio je povlačenje Ujedinjene Kraljevine, Višegodišnji financijski okvir i nastavak politike proširenja. Pritom je istaknuo da je zajednički cilj sporazumno povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz Unije radi pravne sigurnosti građana i poslovne zajednice te uspostava što bližih odnosa s UK-om u budućnosti. Po pitanju europskog proračuna za sljedećih sedam godina, naglasio je da će se Hrvatska zalagati za postizanje kompromisa između nastavka financiranja tradicijskih politika važnih za razvoj novijih članica, uključujući i Hrvatsku, i financiranja politika usmjerenih novim izazovima. Također, istaknuo je važnost nastavka politike proširenja. Stabilnost jugoistoka Europe i osnaživanje njegove otpornosti je u interesu i za samu Europsku uniju u političkom, sigurnosnom i gospodarskom pogledu.  Stoga će se Hrvatska zalagati za postizanje političke odluke temeljene na potvrđenoj europskoj perspektivi za kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje, uz naravno individualni pristup, njihovo puno ispunjavanje zacrtanih kriterija i dosljedne, ali vjerodostojne uvjetovanosti.

Predsjednik Jandroković osvrnuo se i na budućnost Europe, pozdravio je nastavak dijaloga s građanima istaknuvši  da su europski građani u središtu europskog projekta, da očekuju da se njihov glas čuje na europskoj razini te da moraju snažnije osjetiti prednosti i prilike članstva, poboljšanje kvalitete života  te sigurnost koju im pruža pripadnost Uniji. U dijalogu s građanima, nacionalni parlamenti, sa svojim demokratskim legitimitetom, moraju imati važnu ulogu i stoga trebaju biti uključeni u rad Konferencije o budućnosti Europe.

Zaključno, predsjednik Sabora Jandroković naglasio je da će se Hrvatska tijekom predsjedanja čvrsto zalagati za Europu utemeljenu na zajedničkim vrijednostima, jednakosti, uvažavanju uzajamnih interesa, promicanju suglasja i traženju kompromisa jer je to jedini način za nadilaženje svih izazova.

Izvor: https://eu2020.hr/Home/OneNews?id=149