RADIONICA ZA MLADE – SPASIMO EU IZBORE

Europski pokret Hrvatska, Europski dom Zagreb u suradnji s Zakladom Friedrich-Ebert Zagreb održali smo dana 02. svibnja 2019. radionicu za mlade pod nazivom

Spasimo EU izbore

Voditelji radionice bili su  gđa Livija Stanišić i gosp. Viktor Koska.
Naime, ove godine građani i građanke Republike Hrvatske po treći će put sudjelovati na izborima za Europski parlament. Izlaznost prvih izbora bila je izrazito niska, 20%, dok se na drugim neznatno povećala na 25%.

Cilj ove radionice je potaknuti mlade kako bi izašli na izbore jer zakoni doneseni na razini Europske unije, od strane Europskog parlamenta, primjenjuju u svim njezinim zemljama članicama, pa tako i u Republici Hrvatskoj.
Radionica je započela uvodnim videom Razgovori o Europi  te raspravom o tome kako učenici vide Europsku uniju, o dobrim i lošim stranama Europske unije koje uočavaju. Nakon iznesenih mišljenja ponovili smo povijesne činjenice o Europskoj uniji i razloge njezina nastanka pomoću lente vremena započevši od 1945. godine pa do danas. Učenici su imali priliku čuti i rezultate istraživanja koje je provela Zaklada Friedric-Ebert Zagreb, a odnose se na stavove mladih u Hrvatskoj o Europskoj uniji. Najviše povjerenja mladi imaju u vojsku, policiju i vjerske institucije, a najmanje u političke stranke, Hrvatski sabor, Vladu i institucije lokalne vlasti.  Na radionici su učenici saznali kako funkcionira Europski parlament, kako popunjavati glasačke listiće za nadolazeće parlamentarne izbore 26. svibnja i koliko ćemo zastupnika birati na ovim izborima.

U završnom dijelu podsjetili smo se hrvatskih zastupnika u trenutnom sazivu Europskog parlamenta i njihovih aktivnosti za dobrobit hrvatskih građana.