RADIONICA: KOLIKO PAŽNJE POSVEĆUJEM PARTNERU-ICI?

Europski dom Zagreb, Europski pokret Hrvatska i Udruga Proventus održali su dana 21. listopada 2019. radionicu iz ciklusa tribina za osobni razvoj pod nazivom

Koliko pažnje posvećujem partneru/ici?

 

Na radionici smo razgovarali kako nešto toliko esencijalno za svaki odnos, a danas se čini pomalo zloglasno. Česta asocijacija kada kažemo da netko od nas treba pažnju je da je ta osoba emocionalno zahtjevna. Pokušali smo sa građanima uvidjeti kako je došlo do toga, ali s teorijskog aspekta  znamo kako nam je pažnja nužna da se osjećamo viđeno, prihvaćeno od druge osobe.

Na ovog radionici obradili smo koncept koji se nalazi u transakcijskoj analizi, jednoj psihoterapijskoj školi. Zove se strouk. Ima neobičan naziv no u svojoj suštini predstavlja jedinicu pažnje. Strouk ili pažnja se može primati i davati u različitim oblicima: verbalno (npr. ružna ili topla riječ) i neverbalno (npr. mrki ili blagi pogled, dodirivanje ruke ili udarac u rame).

Kroz ovu radionicu građani/ke Grada Zagreba imali su priliku upoznat se s time koje stroukove oni daju, a koje primaju od svog/je partnera/ice. Građani/ke su koristeći profil stroukova, uvidjeli koje vrste stroukova oni tražite, primaju, daju partneru/ici, ali i samima sebi.

Predavanje je održao gosp.Dario Antić, mag.psihologije.