Predsjednica Europske komisije i povjerenici sastali se s Vladom RH

U povodu početka predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije premijer Andrej Plenković i Vlada RH ugostili su u Zagrebu kolegij povjerenika Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas ujutro u Banskim dvorima predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, nakon čega su se oboje pridružili radnom sastanku s ministrima i povjerenicima Europske komisije u konferencijskom centru Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

U uvodnom govoru radnog sastanka Vlade RH i Europske komisije, predsjednik Plenković je istaknuo da će Hrvatsko predsjedanje biti „pouzdan partner“ Komisije tijekom slijedećih mjeseci posebice u vezi pitanja demografije, Europskog zelenog plana i pridruživanja novih članica Europskoj uniji.

Nakon sastanka premijer Plenković i predsjednica von der Leyen održali su zajedničku  konferenciju za novinare ispred više od dvjesto predstavnika domaćih i inozemnih medija.

„Želimo balansiran zajednički proračun koji vodi računa o potrebama onih članica koje su u Uniju ušle kasnije i financiranju politika koje su izrazito važne za njihov razvoj, ali smo isto tako svjesni da su pred nama novi izazovi na koje EU treba odgovoriti.“
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković

Predsjednica Ursula von der Leyen istakla je da se Hrvatsko predsjedanje preklapa s prvih sto dana nove Europske komisije te da je za uspješno implementiranje novih Komisijskih projekata – poput Europskog zelenog plana – nužno što prije usvojiti novi proračun, u čemu će Hrvatska imati ključnu ulogu.

Tijekom boravka u Zagrebu povjerenici Europske komisije održali su i niz bilateralnih susreta s resornim ministrima.

PREUZETO: https://eu2020.hr/Home/OneNews?id=141