PREDAVANJE: UNUTARNJI SVIJET DAROVITE DJECE

Europski dom Zagreb, Europski pokret Hrvatska i Centar Proventus pozivaju Vas na predavanje iz ciklusa Podrška koju trebaju pedagoški djelatnici u radu s djecom, mladima i roditeljima pod naslovom

UNUTARNJI SVIJET DAROVITE DJECE

 

Nije rijetkost da darovita djeca ostaju neprepoznata te se njihove specifičnosti u ponašanju tumače nečim drugim. Najčešće ideje koje se jave kad se spomene izraz ”darovito dijete” su: dijete visokih intelektualnih sposobnosti, odlično u školi, veselo, ambiciozno, okruženo prijateljima. Nažalost, takva slika je vrlo rijedak primjer. Darovito dijete može iskazivati različit spektar ponašanja (od agresije do povlačenja) koji može zasjeniti njihovu darovitost te otežati identifikaciju. Ponašanja darovite djece posljedica su njihova drugačijeg socio-emocionalnog razvoja. Ponekad se ta različitost može zamijeniti tumačenjem u vidu neke druge dijagnoze kojom se pokušava objasniti takvo ponašanje djeteta.

 

Na ovom izlaganju naglasit ćemo specifičnosti unutarnjeg svijeta darovite djece, načina na koji osjećaju, načina na koji razmišljaju i ponašaju se. Boljim razumijevanjem unutarnjeg svijeta darovite djece možemo adekvatnije reagirati i pružiti im potrebnu podršku i razumijevanje. Osjećaj prihvaćenosti i razumijevanja, podrška okoline, visoko samopoštovanje i pozitivna slika o sebi igraju veliku ulogu u realizaciji potencijala koje darovita djeca imaju. S današnjim znanjima možemo pomoći djeci, a time kasnije i odraslima, da se osjećaju ugodno u društvu u kojem žive te da se uz našu podršku ostvare i u socio-emocionalnom području života.

 

Predavanje je namijenjeno roditeljima, odgojiteljima, učiteljima kao i svim drugim stručnim djelatnicima koji rade s darovitom djecom te se žele bolje upoznati s njihovim specifičnostima.

 

Predavanje će održati gđa Jelena Borić, magistra psihologije.

Očekujemo Vas 11. (SRIJEDA) ožujka 2020.g. u 18.00 sati u Europskom domu Zagreb, Jurićeva 1.

Dobrodošli!