PREDAVANJE: SUOČENJE S OSJEĆAJIMA STRAHA, KRIVNJE I DUŽNOSTI

Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb organizirali su dana 18. svibnja 2017.g. predavanje na kojem je gošća bila prof. Vesna Gračner. Predavanje je organizirano pod nazivom:

SUOČENJE S OSJEĆAJIMA STRAHA, KRIVNJE I DUŽNOSTI

 

Prof. Gračner je govorila da naši roditelji zasade mentalno i emocionalno sjeme u nama – sjeme koje raste kako i mi sami rastemo. U nekim obiteljima to je sjeme ljubavi, poštovanja i samostalnosti. No, u mnogim drugim obiteljima radi se o sjemenu straha, dužnosti ili krivnje. Potiskivanjem ljutnje i drugih negativnih osjećaja izazvanih konfliktom potiskujemo SVE svoje osjećaje, odustajemo od sebe, svoje moći a osjećati se žrtvom postaje naš „imidž“.  S obzirom da “zračimo” energijom žrtve život nam donosi situacije koje takav stav potvrđuju.

 

Konflikt i nasilje nisu istoznačnice. Nasilje je neadekvatna reakcija na konflikt koji se može razriješiti nenasilnom komunikacijom. Nenasilje je svjesni odabir pozitivnih umjesto negativnih stavova. Postepeno učimo postavljati zdrave granice i dopuštamo pozitivnom da se izrazi bez osjećaja krivnje, straha ili prisile.

 

Organizirajući svaki mjesec ove tribine u suradnji sa prof. Gračner željeli bismo omogućiti jednaku priliku svim  građanima na dostupnost informacija u svrhu jačanja osobnog integriteta te kako se nenasilno izboriti za svoje potrebe i svoju budućnost, uz to poštujući slobodu i integritet svake druge osobe. Postavljanje osobnih granica kako nas drugi ne bi mogli povrijediti i poštivanje tuđeg mišljenja, prava i dostojanstva svake osobe, su sastavni dijelovi našim edukativnih tribina.