PREDAVANJE: Javni RTV servisi u postkomunističkim državama, slovenski primjer

Hrvatski novinari i publicisti imaju čast pozvati Vas na predavanje i razgovor na temu:

Javni RTV servisi u postkomunističkim državama, slovenski primjer u četvrtak, 24. studenog 2016. u 19 sati, u Europskom domu Zagreb, Jurišićeva 1/1 .

 

Predavanje će održati Jože Možina (1968) i Tino Mamić (1972), slovenski povjesničari, publicisti i novinari, osnivači slovenskog Udruženja novinara i publicista (Združenje novinarjev in publicistov) i posvećeni borbi za slobodu medija u Sloveniji te stvarnom pluralizmu mišljenja. Ovim će se predavanjem  hrvatskoj publici približiti stanje medija i javnog servisa u susjednoj državi, a nakon njega će publika moći postavljati pitanja gostima. Moderatorica će biti predsjednica HNiPa gđa. Katja Kušec.

Predavanje “Javni RTV servisi u postkomunističkim državama, slovenski primjer” održat će se na hrvatskom jeziku.

Gostovanje je ostvareno uz financijsku potporu Grada Zagreba i Službe za promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva.

 

  Jože Možina (1968)

Slovenski novinar i publicist. Studirao je povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Nedavno je obranio doktorski rad s temom početka građanskog rata u Sloveniji. Više je puta pobjeđivao na izborima za studentski parlament, a u jednom je mandatu bio i studentski ministar kulture. Radio je kao novinar i voditelj na radiju Ognjišče i na državnoj televiziji na kojoj je četiri godine bio i ravnatelj.

Autor je niza nagrađivanih i gledanih dokumentarnih filmova o povijesti, ratu i politici, Dosje Slobodan Miloševič, Zločin ki ne zastara, Zamolčani – moč preživetja.. Za film Pedro Opeka, dobar prijatelj primio je više međunarodnih nagrada. Na festivalu ITN u Holllywoodu dobio je nagradu kao najbolji redatelj dokumentarnog filma. Dobitnik je najvećeg slovenskog kulturnog priznanja, Prešernove nagrade. Sa suprugom Katarinom i troje djece živi u Ljubljani.

 

Tino Mamić (1972)

Profesor povijesti i diplomirani novinar.  Urednik je više omladinskih katoličkih revija i urednik regionalnog programa radija Ognjišče. Radio je u Luksemburgu za Službeni list EU i u Bruxellesu kao novinar za portal Europske komisije. Po povratku u Kopar bio je glavni urednik dnevnika Primorske novice. Na mjestu urednika zalaže se za potpuni pluralizam i protvnik je bilo kakvog oblika cenzure. Iako je unaprijedio novine i kvalitativno i kvantitativno uz porast prodaje, zbog neslaganja s političkim strukturama biva smijenjen s mjesta urednika, ali ostaje raditi u redakcijama vanjsle i unutarnje politike. Nakon odlaska iz novina osniva prvu agenciju za rodoslovlje. Nakon višegodišnje inicijative za osnivanjem demokratskog drštva novinara, ideja je ostvarena 2007. i od 2013. g. Mamić je predsjednik Udruženja novinar i publicista (Združenje novinarjev in publicistov (ZNP). Dobitnik je novinarskog priznanja Meško za razvoj medijskih sloboda. Sa suprugom i petero djece živi u Kopru.