PREDAVANJE: EUROPSKI IZAZOVI I TURSKI PRISTUPNI PROCES

Europskog pokreta Hrvatska, Europskog doma Zagreb organizirali su dana 24 listopada 2019.predavanje ma kojem je naš gost bio:  

Nj. E. g.  FARUK KAYMAKCI

Tema:  Europski izazovi i turski pristupni proces

Zamjenik ministra Faruk Kaymakci uvodno je istaknuo, govoreći o problemima unutar Europske unije, kako je došlo do svojevrsne pukotine unutar NATO saveza nakon dolaska Trumpove administracije na čelo SAD-a, dodavši kako je to jedan od problema s kojima se suočava Europska unija (EU), pridodavši tome i pojavu unilateralizma od strane SAD-a. Ukazao je i na pojavu raskola unutar samog EU-a na vodeće zemlje i zemlje koje su zapostavljene u odlučivanju o ključnim pitanjima.

Pojava populizma i radikalne desnice koji nose pitanje integriranosti i opstanak EU-a čini vlade, države i EU okrenute prema unutarnjim pitanjima, ocijenio je Kaymakci. Proširenje je nazvao najefektivnijom politikom EU-a, s obzirom da su sve države članice imale dobrobiti od članstva, no naglasio je kako je i ta politika u posljednje vrijeme u pitanju, posebno ako se pogleda povijest blokiranja ulaska novih članica od strane punopravnih zbog neriješenih bilateralnih problema.

“Pojam ‘zapadnog Balkana’ stvoren je umjetno kako bi se Tursku razlikovalo od ostatka jugoistočne Europe i kako bi se naglasak stavio na šest država s ovog prostora. Turska je također balkanska država”, kazao je Kaymakci.

Istaknuo je i problem energetske sigurnosti u Europi, posebno u odnosima s Rusijom, kao i sigurnosne izazove koji se ogledaju kroz ratove u državama na rubu EU-a, kao i u terorističkim napadima radikaliziranih pojedinaca povezanih s ISIS-om po europskim, ali i turskim gradovima.