POSLJEDNJI DANI ROĐENDANSKE PROSLAVE EU-a

U nedjelju 25. ožujka, na posljednji dan proslave 50. obljetnice Europske unije, Šef Delegacije Europske komisije, Vincent Degert, sudjelovao je u 32. međunarodnom ultra-maratonu Zagreb-Čazma. Veleposlanik Degert otrčao je zajedno sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem polu-maraton od Zagreba do Dugog sela.
Kasnije tog dana održana je završnica EU KVIZA – državnog natjecanja za učenike srednjih škola koje organizira Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u suradnji s Delegacijom Europske komisije. Završnica je održana u prostorima Hrvatske radio televizije (HRT Studio 10), a učenici su pokazali znanje o Europskoj uniji, njezinim institucijama i odnosima između Hrvatske i EU. Pobijedila je skupina iz Rijeke i na taj način osvojila putovanje u Bruxelles, poklon Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Dvije skupine iz Zagreba koje su osvojile drugo i treće mjesto otputovat će u Bad Urach na sjednicu Europskog parlamenta mladih i u Styriu na sastanak mladih.

Proslava 50. obljetnice Europske unije završila je koncertom održanim u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog kojem su prisustvovali visoki državni dužnosnici i članovi diplomatskog zbora. Koncert pod nazivom „Šetnja Europom“ organiziran je od strane Europskog pokreta Hrvatska u suradnji s Delegacijom Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Njemačkim veleposlanstvom. Istaknute goste su pozdravili Predsjednik Europskog pokreta Hrvatska, Siniša Grgić, Šef Delegacije Europske komisije, Veleposlanik Vincent Degert, gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić te potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Nadareni studenti Zagrebačke muzičke akademije izveli su odabrana djela europskih skladatelja: Avsenika, Berse, Brahmsa, Chopina, Delibesa, Farkaša, McMichaela, Puccinija, Sarrasatea i Straussa.