Posjet međunarodnih dopisnika akreditiranih pri Europskoj uniji Hrvatskoj

Međunarodni dopisnici (ukupno 62), akreditirani pri EU boravili su u višednevnom radnom posjetu Hrvatskoj. Riječ je o tradicionalnom posjetu briselskih dopisnika na početku predsjedanja država članica EU.

Prvog dana organizirana je službena konferencija za strane dopisnike s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem koji je tijekom 90-minutnog druženja odgovarao na mnogobrojne upite.

Drugog dana održani su sastanci s 12 hrvatskih ministara tijekom koje su strani novinari mogli dobiti uvid u stajališta hrvatskih resornih tijela u aktualna pitanja svih konfiguracija Vijeća Europske unije.

Istog dana sudjelovali su na zajedničkoj konferenciji za novinare predsjednika Europskoga vijeća Michela i premijera Plenkovića, dok su navečer međunarodni dopisnici prisustvovali svečanom koncertu u Hrvatskom narodnom kazalištu kojim je službeno označen početak predsjedanja.

Treći dan predsjednik Vlade Andrej Plenković i cjelokupna Vlada ugostili su u Zagrebu kolegij povjerenika Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen te je održana i zajednička konferencija za medije dvaju predsjednika.

Istoga dana dopisnici iz Bruxellesa su s velikim zanimanjem pratili predstavljanje vrhunskih hrvatskih znanstvenika pod nazivom „Novi trendovi u medicini“ koje je organizirala Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u Inkubacijskom centru za bio-znanosti i komercijalizaciju tehnologije „BIOCentar“. Predavanja o dosezima suvremene medicine, tehnologije, robotike te ostalih povezanih grana znanosti održali su prof.dr.sc. Dragan Primorac, prof. Bojan Jerbić, dr.sc. Mislav Novokmet, dr. med. Hrvoje Kaučić i dr. med. Domagoj Kosmina.

Četvrtog dana radnog posjeta novinare je primila predsjednika Kolinda Grabar-Kitarović. Nakon toga posjetili su Plitivička jezera i Opatiju.

Posljednji dan putovanja međunarodni dopisnici posjetili su Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture 2020 – gdje je održana prezentacija programa. Rijeka je prvi hrvatski grad koji je dobio čast ponijeti ovu prestižnu titulu.