Picula: zagrebački samit u svibnju “prava prilika” za EU i zapadni Balkan

ZAGREB, 4. veljače 2020. (Hina) – Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula rekao je da je zagrebački samit u svibnju “prava prilika” da EU izađe iz krize vjerodostojnosti u koju je upala blokiranjem Sjeverne Makedonije i Albanije, priopćio je u utorak ured zastupnika.

“Proces proširenja na zapadni Balkan može dati novi zamah našem zajedničkom europskom projektu, tako što će pokrenuti i potrebne reforme unutar same Europske unije nakon iskustva brexita”, izjavio je u Bruxellesu hrvatski eurozastupnik Tonino Picula, koordinator grupe S&D-a u Odboru za vanjske poslove EP-a i izvjestitelj za Crnu Goru te preporuke za zapadni Balkan.

“Neotvaranjem pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje su ispunile formalne uvjete, Europska unija upala je u još jednu krizu, krizu vjerodostojnosti prema zemljama zapadnog Balkana i na nama je sada da tu krizu prevladamo što je prije moguće”, rekao je Picula i dodaje da je zagrebački samit u svibnju “prava prilika” za to.

Picula je sinoć, zajedno s Kati Piri, potpredsjednicom S&D grupe zaduženom za vanjske poslove, predstavio poziciju grupe o proširenju EU-a, stajališta o metodologiji i budućnosti procesa pregovaranja o proširenju, priopćeno je iz ureda zastupnika.

Načela S&D-a za europsko proširenje uključuju punopravno članstvo kao konačni cilj, jednaka pravila za sve zemlje kandidatkinje, pristup temeljen na zaslugama, borbu protiv klimatskih promjena, kao i sudjelovanje na konferenciji o budućnosti Europe.

Uz navedena načela, zemlje kandidatkinje trebaju staviti naglasak na vladavinu prava, stabilnost i sigurnost, surađivati u borbi protiv kibernetičkih prijetnji i širenja dezinformacija, jačati demokratske političke institucije, raditi na socijalnoj i ekonomskoj koheziji, zaštiti okoliša i perspektivi mladih, dodaje se u priopćenju.

Picula se sastao i s europskim povjerenikom za proširenje, Oliverom Varhelyiem.

Varhelyi će u srijedu predstaviti preporuku Europske komisije o novoj metodologiji proširenja, a Picula u petak preporuke za zapadni Balkan. Piculino izvješće bit će i službeno stajalište Europskog parlamenta o novoj metodologiji proširenja, dodaje se u priopćenju.

Članstvo u Uniji jedina je razumna perspektiva za zemlje zapadnog Balkana, unatoč mnogobrojnim geopolitičkim izazovima i promjenama u Europskoj uniji, navodi se u priopćenju.