OTVORENJE IZLOŽBE SLIKA: MARE ADRIATICO – PRIRODA, MIT I KULTURA

 

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe ”Mare Adriatico – priroda, mit i kultura’ koju organiziraju Europski dom Zagreb u suradnji sa Hrvatskim društvo likovnih umjetnika Zagreb i Hrvatsko – talijanskim društvom Zagreb, na kojoj 15 zagrebačkih umjetnika u svojim djelima predstavljaju prizore uz obale Jadranskog mora kroz živopisni kolorit mediteranskog ozračja, sa kojim umjetnici oživljavaju uspomene na svoja putovanja u vrelini ljetnih mjeseci.

Na tim slikama uranjamo u jedan arhetipski Univerzum sastavljen od vode, vjetra i soli, zavirujemo u uske uličice koje okružuju starinske, primorske  kamene kuće kao na slici Višnje Peter, ili pratimo tok boje na površini venecijanskih kanala, koji se prožima sa polumjesečastim obrisima gondola na slici Petra Vidaka. ”Izgubljeni grad Pompeji” Mladena Žunjića u mrko crvenim bojama dočarava materičnost vulkanske zemlje, ispunjene ruševinama starih hramova, a ”Ljeto u Toscani” Andreje Dujnić predstavlja prizor, unutar kojega se koloristički suprotstavljaju zlaćena žitna polja u perspektivi, sa poljima ljubičaste lavande.

Danko Merin u meditativnom plavetnilu istražuje putanje ribljih jata, na čijim tijelima se presijava svjetlost iz dubina podmorja, te uz njega skriveni svijet ispod površine istražuje i Ana Cerovski, koja nam sa pastuoznim, reljefnim namazima približava lelujavo gibanje morskih trava.

Razigranim grafizmima, Branka Kopeti ocrtava bodljikavo, ružičasto-crveno tijelo škarpine, dok Antonija Cesarec prikazuje susret brodova na pučini u plavičastoj izmaglici sumraka. Svojim osebujnim i svježim stilom, Juraj Jonke slika hobotnicu u Dubrovniku, a Duje Šuvar ekspresivnom gestom gradi dinamičnu kompoziciju drvoreda na Zadarskoj rivi.

Denis Kaplan nebo i more prikazuje u žarkom srazu toplih i prigušenih boja, koje se preljevaju jedna preko druge kao pjena morskih valova pred oluju, a Morana Jugović u labirintu prepletenih mreža otkriva riblja tijela, koja nas podsjećaju na život iz dubina, zaustavljen u gibanju prije nove transformacije. Mljetski pejzaži Hrida Matića donose večernji smiraj, dok nas brodica Ivane Kolić uljuljkuje u snovitu atmosferu bonace, a Maja Rajhenbah u neopterećenoj igri boja prikazuje malu barku, nasukanu na plaži ispod cvijeta oleandera.

U različitim viđenjima i kompozicijama ovih prikaza naslućuje se bezvremeni prostor, gdje se umjetnička imaginacija stapa sa impresijama iz prirode i kolektivnim sjećanjima na vječni susret čovjeka i mora, prožimanje temeljnih elemenata u energetskom plesu neba, sunca, vode i kamena.

mr. art Krešimira Gojanović

Na izložbi sudjeluju: Ana Cerovski, Antonija Cesarec, Andreja Dujnić, Juraj Jonke, Morana Jugović, Denis Kaplan, Ivana Kolić, Branka Kopeti, Hrid Matić, Danko Merin, Višnja Peter, Maja Rajhenbah, Duje Šuvar, Petar Vidak, Mladen Žunjić

Očekujemo Vas na otvorenju 24. listopada 2017 (utorak) u 19.00 sati.

Izložbu možete pogledati do 27. studenog 2017.g.

Dobrodošli!