OTVORENJE IZLOŽBE: PORTRET – AUTOPOTRET – TRANSFORMACIJA IDENTITETA

Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb otvorili su dana 22. listopada 2019. skupnu izložbu slika i grafika članova i prijatelja HDLU Zagreb pod naslovom

 

Portret / autoportret – transformacije identiteta

 

 

Izložba ”Portret / autoportret – transformacije identiteta” predstavlja djela 24 umjetnika, okupljena u promišljanjima ljudskog lika, koji su svojim portretima i autoportretima željeli istražiti pitanja osobnog identiteta, individualne karakteristike po kojima smo prepoznatljivi, i to one vanjske, fizičke, kao i one unutarnje, psihološke, koje prosijavaju kroz materijalnu razinu tijela u dinamičnim kolorističkim aurama. Da li naša lica odražavaju ono što nosimo iznutra, kako se transformiraju u sazrijevanju duha kroz protok vremena i što je to što privlači umjetnike nekom licu, nekoj osobi, koji su to posebni signali na razini tijela i osjećanja, koji nas nagone da zaustavimo svoj pogled i to viđenje pretočimo u inspirativni dojam i kreativno izražavanje?

 

Koliko naša osobna percepcija može izmijeniti ili dočarati likove drugih ljudi, koliko istinita ona može biti, koliko nam kroz to promatranje svijeta oko sebe, ljudi oko nas postaju bliži – ili udaljeniji? Jer lice je ponekad prozor u nepoznati svijet i dubine drugog bića koje nas vuku da ih istražimo, a ponekad je i neprozirna maska, zaštita pred suvišnim pitanjima, oprezna obrazina suspregnutih osjećanja.

 

 

 

Tako su autori na ovoj izložbi željeli izbjeći toliko popularne hiper-realistične prikaze ljudskog lika, koji u forsiranju precizne tehničke izvedbe zanemaruju ekspresiju, nesavršenost i nedorečenost ljudske spoznaje kao potencijala razvoja, u kojemu sama kreativnost nikad nije ni savršena, ni konačna, jer počiva na otkrivanju nepoznatog, na nesigurnosti samog ulaska u to nepoznato, na eksperimentu i učenju kroz greške, kao i na transcendiranju uskih, društveno i medijski uvjetovanih stereotipa. Cilj je bio uočiti i dočarati nečiji unutarnji mali Svemir, dominantnu emocionalnu notu, izvore iz kojih se neka osoba formirala, susret prošlosti i budućnosti u psihološkom ozračju lika, ono neizrečeno u nama što ponekad puno više govori kroz izraze našeg lica, nego li kroz suvišnu bujicu objašnjenja i opravdanja.

Svoje radove na izložbi predstavljaju: gosp. Anđelko Brkić, gđa Jasminka Bukvić, gđa Ana Cerovski, gđa Antonija Cesarec, gosp. Rajko Đedović, gđa Suzana Gajdek, gđa Krešimira Gojanović, gđa Aida Hebib Raguž, gđa Morana Jugović, gđa Ivana Kolić, gđa Branka Kopeti, gđa Miroslava Kos, gosp. Luka Koščak, gđa Marija Kruljac, gosp. Alfred Freddy Krupa, gosp. Hrid Matić, gosp. Danko Merin, gosp. Stjepan Perković, gđa Višnja Peter, gosp. Krešimir Radas, gđa  Laura Šarabok, gosp. Tomislav Šilipetar, gosp. Matej Škarica, gosp. Mladen Žunjić.

   

 Izložba će biti otvorena do 19. studenog 2019.

 Dobro došli!