OTVARANJE IZLOZBE FOTOGRAFIJA: KAD JE VRIJEME STALO

Europski dom Zagreb,  Udruga „Hrvatski dom“- Ljubija, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i kršenja međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba organizirali su manifestaciju Dani bijele trake u Zagrebu koja se održala dana 31. svibnja 2017.g., pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića.

“Zagreb pamti Prijedor, žrtve i njihove obitelji i ne ponovilo se” – tako bi se mogla sažeti poruka petog obilježavanja Dana bijele trake u Zagrebu, u sklopu koje je u Europskom domu Zagreb otvorena i izložba fotografija satova pronađenih na lokacijama masovnih grobnica pod simboličnim nazivom “Kad je vrijeme stalo”- autora dr. sc. Muje Begića i Edisa Vojića

Ova izložba organizirana je u spomen na žrtve zločina koji se dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane 1992.g.. Izložbu čine fotografije satova i drugih sličnih predmeta pronađenih u masovnim grobnicama na području Prijedora i Sanskog Mosta. Na dan otvorenja izložbe aktivisti bošnjačkih i hrvatskih udruga će na Trgu bana Josipa Jelačića građanima dijeliti letke i bijele trake.

“Mi, zapravo, želimo ovom izložbom da vrijeme ne stane, želimo da se ovom izložbom vratimo, da imamo pamćenje na žrtve, da te žrtve ne budu zaboravljene. Želimo istovremeno ukazati na svu strahotu rata, ratnih zločina i onih dešavanja koja su se dešavala u Bosni i Hercegovini, ovdje, u Hrvatskoj, i širom svijeta i želimo jednostavno poslati jednu ljudsku, univerzalnu, civilizacijsku poruku da se zlo prevaziđe, da zlo ne može biti ono što je u prirodi čovjeka, nego mi moramo težiti da stvaramo novi ambijent, novu budućnost, nove perspektive i da mladim ljudima koji dolaze usadimo ljubav, ne zlo, ne mržnju. Mi smo, zapravo, i ovom izložbom jasno poručili da se želimo sjećati i pamtiti žrtve, ali istovremeno da želimo krenuti naprijed jer jednostavno vrijeme ne može stati”, objašnjava Mujo Begić iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, koji je i jedan od autora izložbe.

Otvorenje izložbe 20 velikih i 12 manjih fotografija, koja će trajati do 7. lipnja, bio je vrhunac obilježavanja koje je započelo vezivanjem bijelih traka i dijeljenjem letaka s osnovnim informacijama o zločinima na području Prijedora građanima na središnjem Trgu bana Josipa Jelačića.

“U ovom slučaju građani Zagreba poručuju da smo svi isti, da se svi borimo za jedan cilj, a to je mir u svijetu – da se više nikad ovakve stvari ne mogu ponoviti ni u Hrvatskoj ni u Bosni ni nigdje u svijetu. A, nažalost, to opet gledamo u arapskom svijetu i nikako da naučimo iz lekcija koje smo već odradili i žalosno je da smo uopće došli do ove situacije da se sastajemo zbog takvih stvari umjesto da se sastajemo zbog nekakvih pozitivnih stvari, koje su nam potrebne u ovom ludom vremenu”, rekla je Lejla, jedna od posjetiteljica štanda s lecima i trakama.

Na središnjem zagrebačkom trgu građanima i organizatorima pridružili su se i gradonačelnik Milan Bandić – koji je pokrovitelj manifestacije – i njegov izaslanik na otvaranju izložbe, poznati hrvatski producent Branko Lustig.