OKRUGLI STOL: BUDUĆNOST LOBIRANJA I PR-a U HRVATSKOJ – ČLANICI EUROPSKE UNIJE

 U organizaciji Hrvatskog društva lobista (HDL), Hrvatske udruge komunikacijskih agencija (HUKA) te Europskog pokreta Hrvatska, u srijedu, 18. travnja 2012. u 18 sati u Europskom domu Zagreb održan je okrugli stol na temu “Budućnost lobiranja i PR-a u Hrvatskoj – članici Europske unije” na kojem je sudjelovalo niz relevantnih govornika kao što su: Daniel Mondekar, predsjednik Odbora za europske integracije – Sabor RH, prof.dr.sc. Mate Granić, predsjednik HDL-a, prof.dr.sc. Dubravka Sinčić Ćorić, članica Upravnog odbora HDL-a i profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Dijana Kobas Dešković, MBA, predsjednica Upravnog odbora HUKA-e i direktorica Spona komunikacije d.o.o., mr.sc. Damir Jugo, član Upravnog odbora HUKA-e, izvršni direktor Millenium promocije d.o.o. i predavač na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i Dubravko Miholić, MBA, potpredsjednik HDL-a, predsjednik Europskog pokreta Hrvatska i partner u Hauska&Partner.

U ispunjenoj dvorani Europskog doma u Zagrebu, hrvatski stručnjaci iz područja odnosa s javnošću i lobiranja raspravljali su o trenutačnom stanju struke u Hrvatskoj, o potrebi certificiranja kao i o ulozi obrazovanja u stvaranju ovih dviju profesija s posebnim naglaskom na utjecaj ulaska naše zemlje u EU na profesiju PR-a i lobiranja.

“Samim ulaskom u EU očekujemo da će značaj i utjecaj odnosa s javnošću i lobiranja sve više rasti zbog otvaranja tržišta za kompanije iz EU koje znaju kako im dobri odnosi s javnošću i lobiranje mogu pomoći u razvoju poslovanja. Svaki ozbiljan investitor pri ulasku na neko tržište treba dobrog PR-ovca i lobista. Daljnjem razvoju struke će doprinijeti i EU fondovi koji u svim projektima uključuju i komunikacijske aktivnosti.”, istaknula je Dijana Kobas Dešković, predsjednica Upravnog odbora Hrvatske udruge komunikacijskih agencija (HUKA).

Govornici okruglog stola prenijeli su svoja znanja i iskustva publici koja je aktivno sudjelovala u raspravi i pokazala veliki interes premi temi i pitanjima lobiranja i odnosa s javnošću. Predstavnici ovih dvaju profesija zaključili su kako djelovanje moraju usmjeriti prvenstveno na stručnu edukaciju te na međusobnu suradnju kao i na suradnju s predstavnicima gospodarstva te državne i lokalne uprave s ciljem unapređenja i etabliranja struke. Uzvanici i predavači jednoglasno su se složili kako je važno da se u budućnosti češće organiziraju edukativni susreti ovakovog karaktera na kojima se na veliko zadovoljstvo sudionika mogu izmijenjivati znanja i iskustva stručnjaka, a sve u cilju razvoja, afirmacije i pozicioniranja struke lobiranja i PR-a u Hrvatskoj.

 

Nakon službenog djela, sudionici okruglog stola nastavili su druženje na prigodnom domjenku.