EUROPSKA RASPRAVA ” AFTER – BREXIT”

Europski pokret Hrvatska, Europski dom Zagreb u suradnji sa Friedrich Ebert Stiftungom Zagreb organizirali su dana 21. listopada 2016.g. europsku raspravu pod nazivom After – Brexit.  Na europskoj raspravi sudjelovali su: gđa Nataša Owens (predsjednica Europskog pokreta Hrvatska), gosp. Max Brändle (direktor Zaklade Friedrich-Ebert Zagreb), gosp. Matthew Fulton (glavni izvršni direktor Europski pokret Ujedinjeno Kraljevstvo), gosp. Tonino Picula (zastupnik u Europskom parlamentu), a raspravu je moderirao gosp. Daniel Mondekar, zamjenik direktora Think Tank-a EUSTAR i bivši predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora.

Ovo događanje je organizirano zbog rezultata održanog referenduma koji su iznosili 51,9 posto stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva izjasnilo za izlazak iz Europske unije, dok je za ostanak bilo 48,1 posto što je dovelo do toga da se Ujedinjeno Kraljevstvo suočava s “dugim razdobljem nesigurnosti” koje bi moglo potrajati čitavo desetljeće, uz teške posljedice za stabilnost Europske unije.

Europarlamentarac  gosp. Tonino Picula tijekom rasprave je rekao da je “Brexit je prava prilika za resetiranje odnosa u Europskoj uniji”. Gosp. Picula smatra da Europska unija treba jačati zajedničke komponentne kao što su zajednička sigurnost, obrana i vanjska politika, jer će bez toga ubrzo sve ostalo biti dovedeno u pitanje.

Matthew Fulton, glavni izvršni direktor Europskog pokreta Ujedinjeno Kraljevstvo, zagovara ponavljanje referenduma o članstvu u Europskoj uniji, smatrajući da većina Britanaca zapravo ne želi Brexit.

Istiknuo je da je Ujedinjeno Kraljevstvo imalo jako dobar status u EU-u, skrojen po njegovim vlastitim željama, s puno izuzeća i velikim rabatom, a to glasačima nije bilo dobro objašnjeno nego su nasjeli na mnoge laži koje su im servirane u kampanji.

Britanska vlada nije još jasno kazala kakve odnose s EU-om želi imati nakon razvoda, no ako se odluči za ‘tvrdi’ Brexit ustrajući u ograničavanju imigracije, što je protivno jednom od temeljnih načela EU-a, izgubila bi pristup jedinstvenom europskom tržištu.