OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA MATERINSKOG JEZIKA

Poštovani,

Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb u suradnji s  glazbeno – scenskom skupinom Les papillons multicolores de Zagreb, Zagrebački šareni  leptiri imaju čast pozvati vas na obilježavanje

Međunarodnog dana materinskog jezika

pod nazivom


Zuji, zveči, zvoni, zvuči

Šumi, grmi, tutnji, huči

To je jezik roda moga

(Petar Preradović)

 

Očekujemo Vas u petak, 23. veljače 2018. u 18:30 sati u Europskom domu Zagreb, Jurišićeva 1/I.

U programu sudjeluju članovi glazbeno-scenske skupine  Les papillons multicolores de Zagreb – Zagrebački šareni leptiri  s voditeljicom Alice Stepinac.

Skupina je osnovana 1993. godine s ciljem promocije učenja francuskoga jezika u vrijeme kada su neki od današnjih članova pohađali prvi razred OŠ Mladost gdje je gospođa Stepinac predavala strane jezike. Iako su do danas mnogi članovi već završili fakultete i gotovo su svi zaposleni, ostali su i nadalje vjerni skupini te sa zadovoljstvom nastupaju na obilježavanju  raznih događanja. Svake godine skupina se pomlađivala novim članovima pa je među njima bila i razlika u godinama. Najprije se skupina zvala „Les petits papillons de Zagreb“ – „Zagrebački leptirići“ jer su bili mali, no s vremenom, kako su rasli, zbog  razlike u godištima  i  jer nastupaju na nekoliko stranih jezika,ime je promijenjeno u  „Les papillons multicolores de Zagreb“ – „Zagrebački šareni leptiri“.

Iako članovi skupine njeguju više stranih jezika, jasno je i logično da prvenstveno vode brigu o svojemu materinskome jeziku te da se trude govoriti standardnim hrvatskim jezikom, posebice, na javnim mjestima, tim više što je jedan od važnih uvjeta opstanka jednoga jezika prilagođivanje modernu dobu i ravnopravnost s ostalim jezicima. Osim toga, članovi su skupine svjesni da je očuvanje svih jezičnih posebnosti materinskoga jezika jedna od temeljnih zadaća, ne samo jezikoslovaca, nego i svih govornika toga jezika. Zbog svega gore navedenoga članovi su skupine sretni i ponosni da imaju priliku u Europskom domu Zagreb svečano obilježiti ovaj međunarodni dan. Večer je zamišljena kao okrugli stol  na kojemu će se najprije reći nešto o nazivu i položaju hrvatskoga jezika,  potom objasniti neke pojmove,  zatim će biti riječi  o narječjima, dijalektima, poddijalektima, mjesnim govorima, žargonima, nakon toga interakcija s publikom (pronalaženje i ispravljanje pogrešaka na pripremljenu tekstu)  i naposljetku će se govoriti o hrvatskom standardnom jeziku. Sve će to biti potkrijepljeno primjerima, izvedbom primjerenih dijaloga, citata i sl. 

Tekst je pripremila Alice Stepinac, izbor glazbe A. Stepinac i Sanja Vukoja,    Tehničko vodstvo: Roman Roland

Nastupit će sljedeći članovi glazbeno-scenske skupine Les papillons multicolores de Zagreb – Zagrebački šareni leptiri: Natalija Bujak, Josipa Cirkveni, Zora Mudrovčić , Lea Polić, Tomislav Poljak, Daria Reba, Sanja Vukoja i voditeljica Alice Stepinac.

 

Radujemo se vašem dolasku!