NATAŠA OWENS IZABRANA ZA POTPREDSJEDNICU MEĐUNARODNOG EUROPSKOG POKRETA

Rim, 29. studenog, 2014 – Nataša Owens, predsjednica Izvršnog odbora Europskog pokreta Hrvatska i Europskog doma Zagreb izabrana je u Rimu na godišnjoj skupštini Međunarodnog europskog pokreta (EMI – European Movement International) za potpredsjednicu ove međunarodne organizacije koja okuplja vodeće europske organizacije civilnog društva, sindikate i europske političke stranke. Za predsjednika EMI u idućem trogodišnjem razdoblju izabran je njemački eurozastupnik iz redova socijalista (S&D) sa četvrtim mandatom u Europskom Parlamentu Jo Leinen.

Za potpredsjednike EMI uz Natašu Owens iz Hrvatske izabrani su francuski eurozastupnik iz redova liberala (ALDE) i Predsjednik Europskog pokreta Francuska Jean-Maria Cavada i glavni tajnik Europskog pokreta Njemačka Bernd Hüttemann. Iz redova međunarodnih organizacija još su za potpredsjednike EMI izabrani i najmlađa eurozastupnica iz redova pučana (EPP) bugarka Eva Paunova, Frederic Vallier,  glavni tajnik CEMR-Vijeća europskih općina i regija te talijan Ugo Ferutta. Izabran je i blagajnik te članovi Upravnog odbora. Skupština je donijela nekoliko rezolucija koje će biti upućene Europskom parlamentu i Europskoj komisiji. U radu skupštine sudjelovao je i Massimo D’Alema bivši predsjednik Vlade Italije kao i drugi europski političari i predsjednici nacionalnih odbora Europskih pokreta i drugih organizacija.

 

„Velika mi je čast što sam izabrana za potpredsjednicu najstarije međunarodne proeuropske organizacije s najbrojnijom mrežom članica u Europi. To je ujedno i veliko priznanje Europskom pokretu Hrvatska te poticaj za još aktivnijom ulogom i jačom promocijom Hrvatske u europskim okvirima“ izjavila je Nataša Owens, potpredsjednica Međunarodnog europskog pokreta i predsjednica IO Europskog pokreta Hrvatska.

 

*  *  *

Međunarodni europski pokret (EMI) je međunarodna organizacija otvorena za sve političke, ekonomske, društvene i kulturne trendove civilnog društva. Cilj je pridonijeti ujedinjavanju Europe osnovane na načelima poštivanja ljudskih prava, mirovnim i demokratskim principima slobode i solidarnosti te učešću građanskog društva. EMI ima 41 nacionalni odbor i 21 pridruženog člana koji rade u svrhu zajedništva europskih udruženja, političkih stranaka, sindikata, poduzeća i pojedinaca. Organizacija koja postoji već više od pola stoljeća (od 1948.g.) u svom je djelovanju usmjerena na rad na političkoj, društvenoj i kulturnoj sceni u okviru europskog civilnog društva.

Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb djeluju na području informiranja i promoviranja europske ideje, sustava vrijednosti i civilizacijskih standarda ujedinjene Europe, te su vodeće nevladine udruge za promociju europskih integracija, međunarodnih odnosa i kulture. U svim ovim područjima Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb djeluju samostalno ili u suradnji sa europski orijentiranim udrugama i institucijama u Republici  Hrvatskoj i Europi. EPH I EDZ djeluju u Europi kroz svoju krovnu udrugu – Međunarodni Europski pokret.