Oko 500.000 državljana EU-a tek treba tražiti novi status u Britaniji

LONDON, 6. veljače 2020. (Hina/Reuters) – Oko 500.000 ljudi koji su državljani članica Europske unije i žive u Velikoj Britaniji mora tek podnijeti molbu za novi imigracijski status koji im je potreban da bi ostali u toj zemlji nakon brexita, piše u četvrtak Reuters.

Vlada uvodi najveće promjene u kontroli britanskih granica u posljednjih nekoliko desetljeća te nakon brexita useljenici iz EU-a više neće imati prioritetni status u odnosu na one iz ostalih zemalja.

Službena statistika pokazuje da je oko tri milijuna građana zemalja EU-a podnijelo molbe za tzv. “riješeni status”, odnosno status stalnog boravka,  svojevrsnu dozvolu vlade da ostanu u Britaniji.

Žele li ostati u Britaniji, europski državljani moraju do kraja lipnja 2021. zatražiti status stalnog boravka.

Svi građani EU-a imaju pravo na prijavu za taj status ako borave u zemlji dulje od pet godina, a nemaju državljanstvo, ili se mogu prijaviti za status pred rješenjem, tzv. “pre-settled status”, ako borave kraće od pet godina. To je nova vrsta imigrantskog statusa uvedena upravo za građane EU-a, a koja bi im trebala omogućiti da ostanu te normalno žive i rade u Britaniji.

Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel je kazala da je vrlo zadovoljna odgovorom na program rješavanja statusa europskih državljana te da je sada vrijeme da zemlje članice EU-a usvoje sličan model.

Od do sada obrađenih molbi, 58 posto otpada na “riješeni status”, a 41 posto se nalazi u statusu pred rješenjem.