MEĐUNARODNI SEMINAR JEF-a Hrvatska i JEF-Europe ODRŽAN U BOLU

Od 7. do 13. listopada Bol na Braču bio je mjestom susreta 36-ero mladih iz svih krajeva Europe (i izvan), članova i članica Mladih europskih federalista (JEF), kao i onih koje je seminaru privukla znatiželja i interes za temu.

Tema seminara – pogled na (među)vjerske odnose i sekularnost u Europi iz federalističke perspektive – imala je za cilj propitati mogućnosti i izazove pred idejom federalne Europe s obzirom na međusobne razlike u jednom od ključnih aspekata identiteta: vjerskim stavovima. Učeći jedni o drugima i jedni od drugih, sudionici i sudionice Seminara stekli su dublji uvid u slojevitost vjerskih i političkih odnosa unutar europskoga kontinenta, i otkrili nove rakurse analiza otprije poznatih pitanja: Što je „manjina“?, Je li Europa sekularna?, Što znači „sekularnost“?, Gdje leže granice vjerskih sloboda?, Kako različite zemlje pristupaju vjerskom obrazovanju?, Što je multikulturalnost, a što interkulturalnost?. U pojedinim se dijelovima programa JEF-erima pridružilo i desetak učenika Gimnazije u Bolu zainteresiranih za rad organizacije, temu seminara i europski aktivizam.

Osim ozbiljnih rasprava u opuštenoj mediteranskoj atmosferi, sudionici i sudionice u srijedu 10. listopada u Splitu su održali impromptu uličnu akciju pod geslom „To stop the crisis – Federal Europe now!“, kojom su u centru grada pozivali na izgradnju jedinstvene Europe kroz uvođenje potpune ekonomske, fiskalne i političke unije kao jedinoga izlaza iz trenutne krize. Akcija je naišla na pozitivne reakcije prolaznika, a „pao“ je i intervju za tursku TV postaju.

Posljednji je dan seminara obilježio konstruktivan duh i potraga za zajedničkim odgovorima na relevantna pitanja za Europu: kako oblikovati inkluzivni obrazovni program, koju ulogu JEF može i treba igrati u procesu dijaloga različitih vjerskih, političkih i društvenih strana, te kako adekvatno reagirati na porast nacionalizma i ekstremne desničarske retorike u pojedinim zemljama članicama EU. Spontano su oformljene radne grupe koje će se i ubuduće nastaviti baviti ovim složenim pitanjima, te je seminar ispunio svoju ulogu kao platforma za konstruktivnu raspravu i daljnju suradnju različitih sekcija JEF-a i pokretanje novih.

Seminar u Bolu poslužio je kao savršen primjer kako je za promoviranje i ostvarivanje europskih ciljeva važan i nužan angažman prije svega lokalne zajednice, na obostanu korist i zadovoljstvo obje strane. Bol je tako tjedan dana bio domaćinom mladih angažiranih Europljana i Europljanki, koji su zauzvrat svoja iskustva i entuzijazam prenijeli i lokalnim učenicima i učenicama i u praksi pokazali da se, kako je predsjednik JEF-a Hrvatska Marko Boko objasnio, Europa ne „događa“ drugdje, već je svugdje ondje gdje se njeguju europske vrijednosti.