Kako voditi i financirati projekte? (priručnik za udruge)

Euroteka – 27.09.2002.

Europski dom Zagreb osmislio je i u suradnji s Europskim pokretom Hrvatska u posljednjih više od desetak godina oživotvorio veliki broj društvenih akcija i inicijativa. Zamisli kojima smo željeli dati prilog demokratskom i europskom sazrijevanju hrvatske javnosti i njezinih pojedinih segmenata obično smo, kako je to već običaj i u svijetu, nazivali ‘projektima’. Iza te riječi koja gotovo da nema nikakva značenjskog šarma, koja je hladna i odbojna, krili su se i kriju izvanredni napori nekolicine entuzijasta koji su u svoje zamisli, projekte, dakle, ulagali sve svoje emocije, nade te znanje i iskustvo. Svaki realizirani projekt bila bi nova naučena lekcija. U naše europske projekte uključili smo tisuće pojedinaca, najčešće mladih. Za odgovorne dužnosti uspješno smo pripremili više mladih stručnjaka i studenata. Danas su na najodgovornijim dužnostima u društvu. Svoja prva saznanja o projektima, a to im je danas svakodnevan posao, prikupljali su upravo u Europskom domu.

Knjiga koja je je pred čitateljem na svoj način sublimira sve naučene lekcije i prikupljeno iskustvo. Premda autorica, danas programski ravnatelj Europskog doma Zagreb, medju nas dolazi iz Francuske tek 1998. godine, čitajući njezin rukopis stječemo dojam da je s nama zapravo od sama početka. U njezinim riječima prepoznajemo svaku svoju brigu oko realizacije pojedinih inicijativa, svaki svoj propust i svako svoje radovanje uspjehu. Bilo je samo pitanje dana kada će ta naša, i iskustva brojnih drugih društvenih skupina, netko prenjite na papir i podijeliti ih s hrvatskom javnošću. Ponosni smo da je to učinila upravo Magali Boers Čučić koja je i svoj profesionalni put, nakon brojnih europskih učilišta, udruga i zemalja, odlučila nastaviti upravo u Hrvatskoj i upravo u Europskom domu Zagreb.

Knjiga Kako voditi i financirati projekte? Jedna je od prvih knjiga na hrvatskom jeziku o vještini upravljanja društevnim inicijativama. Zemlja zakašnjele tranzicije kakva je Hrvatska vapila je za priručnikom takve vrste. Svakodnevno smo svjedoci brojnih pokušaja nevladinih, vladinih, obrazovnih i drugih društvenih skupina da svojim javnim nastupima i istupima stvore novu vrijednost, da dadu novi doprinos stasanju Hrvatske u moderno europsko društvo. Na žalost, u mnogim od tih vrijednih pokušaja uočljive su, usprkos snažnoj želji za uspjehom (ili možda upravo zbog nje), mnoge organizacijske i rukovodne slabosti, mnoga nesnalaženja i krivi koraci koji umanjuju konačni rezultat.

Spremnost da se pročita knjiga koju držite u rukama je zapravo samopriznanje da se upravljati projektom, kao i svaka druga vještina, ne mora znati, ali može naučiti. Autorica na pedantan, kronološki i planski pregledan način odrađuje svaku etapu u razvitku i vodjenju projekta. Čak i kada ne biste u pripremi imali baš nikakvu zamisao o pokretanju neke društveno vrijedne akcije, autoričina jasna, tipski simulirana shema zamišljenog projekta gotovo da vas nuka da i sami zagazite u taj izazovan posao. Dakako, činit će vam se koji puta da je štivo koje čitate već bezbroj puta iščitano, možda i odrađeno, no to će ipak biti samo osobni čitateljev doživljaj. Jer upravljati projektom ne znači snalaziti se i improvizirati sa svojim saznanjima, bistrinom misli ili društvenim vezama, već prvenstveno pretpostavlja spremnost na prihvaćanje istine da je društveni projekt društveno odgovoran posao koji traži izvanredan napor: umni, materijalni, komunikacijski, marketinški i svaki drugi.

Knjiga koja je pred vama olakšat će vam da to shvatite i vlastitim primjerom potvrdite.

Na kraju, Europski dom Zagreb želi se zahvaliti Boers Čučić što nam je poklonila ovu vrijednu knjigu. Taj napor nije bio u opisu njezinih dnevnih zadataka u Europskom domu. Ipak, velikodušnošću i samoprijegorom kakav resi pionire, radeći u Hrvatskoj ponajprije s mladeškim udrugama, autorica je shvatila da mnoge među njima imaju vrijedne ideje, ali premalo iskustva da ih pretoče u život. Ova knjiga je, zapravo, još jedan njezin projekt, osmišljen, pripremljen, financiran i realiziran upravo od nje same. Tiskanje knjige pomogli su Europska zaklada za mlade (European Youth Foundation) koja djeluje u okviru Vijeća Europe te Poglavarstvo Grada Zagreba koje, kao suosnivač, pomaže djelatnosti Europskog doma Zagreb.