IZLOŽBA: SRCE PTICE

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe pod naslovom

Srce ptice

Akrilici na papiru

 slikarica

 TUGA TARLE

Očekujemo Vas u srijedu 19. rujna 2018. u 19 sati u Europski dom Zagreb, Jurišićeva 1/I.

 Organizatori: Europski dom Zagreb i Udruga OS

 

Biografije autora

TUGA TARLE (Zagreb, 1947), diplomirala je filozofiju i komparativnu književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu predaje Uvod u sociologiju hrvatskog iseljeništva. Doktorandica je na interdisciplinarnim humanističkim studijima Sveučilišta u Zadru. Aktivno se bavila plesom i plesnom pedagogijom te kazališnom i plesnom kritikom i esejistikom. Godine 1989. odlazi u Melbourne gdje se bavi novinarskim i publicističkim radom objavljujući u hrvatskom iseljeničkom tisku. Kao članica uredništva časopisa »Matica«1991. objavljuje osvrte i priloge na iseljeničke teme, surađuje na hrvatskom radiju te pokreće novu političku tribinu u Kulturno informativnom centru»Kamo ideš Hrvatska?« (1992-1995).U vrijeme agresije na Hrvatsku inicirala je i vodila Zakladu za skrb o djeci žrtvama rata – DORA,veliku humanitarnu mrežu kumova i dobrotvora od nekoliko tisuća osoba, udruga iz civilnog sektora te lokalnih i stranih organizacija od kojih jedan dio djeluje u domovini, a drugi u 33 zemlje svijeta (1991-1996.).  Pokrenula je i prvi savez lokalnih humanitarnih organizacija pod nazivom »Hrvatska humanitarna mreža«.

Do 2013. djeluje kao profesionalni diplomat i promotor hrvatske kulture u svijetu (Čile, Španjolska, Australija, Slovačka).Osnovala je Hrvatsko-španjolsko društvo prijateljstva u Madridu (2001), Diplomatski klub zamjenika veleposlanika u Bratislavi (2011) te Udrugu OS, društvo za promidžbu hrvatskog kulturnog identiteta (2013).

Između brojnih radova objavila je knjigu eseja Hrvatska – Australija/Novi Zeland, kulturne i vezepovijesne / Croatia and Australia/New Zealand–Cultural and historical Realtions (2000), knjigu Plesne kritike (2009), zbirku pripovijedaka Ariadnina nit (2011), roman Moja australska priča: o jednoj iseljeničkoj avanturi, s izvornim zapisima dijelova pisama i dnevničkih bilježaka Maše Tarle (2016) te knjigu Hrvatski iseljenički duhopis– ogledi, kritike, pisma i prijedlozi (2013). Sa španjolskog je prevela knjigu Isacia Péreza Fernándeza Ime, život i avanture “anonimnog osvajača” Vinka Paletina iz Korčule,autora Izvješća o Novoj Španjolskoj (2018).

Održala je više stotina predavanja te sudjelovala na međunarodnim kongresima i skupovima u zemlji i inozemstvu. Članica je Organizacijskog odbora I. i II. Hrvatskog iseljeničkoga kongresa, Hrvatskoga diplomatskog kluba i Društva hrvatskih književnika.

Slikanjem, crtanjem i malom plastikom bavi se povremeno i usput. Izlaže na skupnim (Zagreb i Melbourne) i samostalnim izložbama (Europski dom Zagreb, 2015. i Muzej Mimara, 2017).

 

Izložba se može razgledati radnim danom do 15. listopada 2018.

od 9 do 16 sati

 

Dobro došli!