IZLOŽBA SLIKA: ARS POETICA – slikarstvo inspirirano poezijom

Poštovani,

čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe slika pod nazivom

Ars poetica – slikarstvo inspirirano poezijom

 

Na izložbi će izlagati: gđa Marija Barkiđija, gosp. Anđelko Brkić, gđa Antonija Cesarec, gđa Marija Čingel, gđa Suzana Gajdek, gđa Krešimira Gojanović, gosp. Zlatko Isaković, gđa Morana Jugović, gđa Valentina Kasapović, gđa Ivana Kolić, gđa Miroslava Kos, gđa Rada Marković,  gđa Višnja Peter,  gđa Petra Popović i gosp. Mladen Žunjić.

Izložba ”Ars poetica” i ove godine potaknuta je Nacionalnom strategijom poticanja čitanja i namjera joj je povezati slikarstvo sa poezijom, na način da su natječajem odabrani likovni umjetnici, članovi HDLU Zagreb i njihovi prijatelji, za izložbu predložili slike koje su bile inspirirane različitim poetskim djelima. U tom procesu promišljanja i planiranja izložbe, umjetnici su se prisjetili strane i domaće poezije koju su čitali u različitim periodima života, preporučili su kolegama različite pjesnike i razmjenili o njima mišljenja, te stvorili likovna djela nadahnuta poetskim djelima, koja imaju za cilj i njihovu publiku potaknuti na čitanje poezije.

Od domaćih pjesnika, umjetnike je najviše inspirirala poezija Petra Preradovića, Josipa Pupačića, Antuna Šoljana, Dragutina Tadijanovića, Dragutina Domjanića, Dobriše Cesarića, Luka Paljetka, Augusta Šenoe, Antuna Gustava Matoša, Enesa Kiševića i Darije Žilić, a od stranih pjesnika, umjetnici su bili nadahnuti poezijom Georgea Gordona Byrona, Emily Dickinson, Heinricha Heinea, Arthura Rimbauda, Federica Garcie Lorce, Jacquesa Préverta, Masajo Suzukia, Sho Otake, Sergeja Jesenjina, Charlesa Baudelairea, i dr. 

Tako je Marija Barkiđija u treperenju intenzivnog plavetnila dočarala atmosferu meditativnog susreta čovjeka i prirode iz pjesme ”More” Josipa Pupačića, dok je Anđelko Brkić inspiriran pjesmom Antuna Šoljana, ”Sjeti se mornaru da si more”, naslikao starog mornara na obali ispred kamene kuće, sjetno pognutog nad skromnim ručkom, zarobljenog u sjećanjima na davna putovanja. I Višnja Peter nadahnuta pjesmom Petra Preradovića, ”Moja lađa”, u centralnoj kompoziciji prikazuje veliki bijeli brod u kontrastu sa tamnom pučinom, prošaranom odrazima žarkog crvenila, gdje boja u gustim nanosima hrapave strukture stvara dojam snage i čvrstoće.

Antonija Cesarec prozračnim i mekim tonovima oslikava neopipljivo i vječno osjećanje nade, potaknuta introspektivnom poezijom Emily Dickinson, a Morana Jugović inspirirana haiku poezijom Sho Otake, slika svoju sliku ”Ljeto u gradu”, na kojoj se u mreži razlivenih boja prožimaju ritmovi, koji nas asociraju na vrelinu i brzinu urbanog krvotoka. Marija Čingel naslikala je ”Zimski pejzaž”, dočaravajući nam atmosferu pjesme Dragutina Domjanića, ”V snegu”: pustoš brežuljaka zaspalih pod snijegom, tišinu i nedokučivu čežnju. Suzana Gajdek na slici ”Ritam života” predstavlja nam svoj doživljaj pjesme Dobriše Cesarića, ”U suton”: središnja kružnica rasplamsalog svjetla potiskuje tamu prema rubovima, dodirujući nizove osvijetljenih kuća i asocirajući nas na vječno kruženje, mijene i dubinu Univerzuma, koji se širi i zgušnjava od velikoga prema malome, i obratno.

Očekujemo Vas 19. ožujka 2019.g. u 19.00 sati u Europskom domu Zagreb, Jurišićeva 1.

Izložbu možete pogledati do 08. travnja 2019.g.

Radujemo se Vašem dolasku!