Izložba “Fondovi EU-a mijenjaju Hrvatsku” otvorena u Europskom parlamentu

BRUXELLES, 21. siječnja 2020. (Hina) – “Fondovi Europske unije mijenjaju Hrvatsku” naziv je izložbe otvorene u utorak navečer u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu, koja prikazuje 40 projekata financiranih iz europskog proračuna.

Izložbu su organizirali Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a te HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu Tomislav Sokol i Karlo Ressler.

Izložbu je otvorio ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Marko Pavić, koji zajedno s još desetak ministara i državnih tajnika ovoga tjedna predstavljaju prioritete hrvatskog predsjedanja u svojim resorima pred nadležnim odborima Europskog parlamenta.

“Europski fondovi doista mijenjaju Hrvatsku nabolje, a to vidimo iz ovih 40 fotografija, od Pelješkog mosta, koji će biti trajni spomen članstva u EU-u, programa zapošljavanja žena Zaželi, zračnih luka, željeznica, pomoći mladim poljoprivrednicima i poduzetnicima itd.”, rekao je ministar Pavić.

Istaknuo je da do sada ugovoreno 83, 4 posto dostupnih sredstava te da će do kraja ove godine biti ugovoreno preko 100 posto.  Isplaćeno je više od 30 posto sredstava, što iznosi 3,3 milijarde eura.

“Mislim da možemo biti zadovoljni s obzirom da je ova vlada zatekla samo devet posto ugovorenih sredstava”, rekao je Pavić.

Pavić kaže da zbog izlaska Velike Britanije, jednog od najvećih neto-uplatitelja u europski proračun, Hrvatska, kao najmlađa članica EU-a ne bi smjela biti kažnjena i dobiti manje kohezijskih sredstava u odnosu na omotnicu iz sadašnje sedmogodišnjeg proračuna. Činjenica da pregovore o Višegodišnjem financijskom okviru sada vodi predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pruža Hrvatskoj mogućnost da zastupa svoje nacionalne  interese u tim pregovorima iako predsjedava Vijećem EU-a.

Naime, od zemlje predsjedateljice se očekuje da bude neutralna i da bude pošteni posrednik u postizanju dogovora među zemljama članicama.

Osim ministra Pavića, nazočnima su se obratili i europski zastupnici Tomislav Sokol i Karlo Ressler.

Ovo je prvi u nizu događaja koje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a namjerava organizirati tijekom šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU-a.