INTERNETSKO NATJECANJE: EUROPSKI DIJALOG

Europska unija proglasila je 2008. godinu Europskom godinom interkulturalnog dijaloga. Dijalog je zadatak za sve građane Europe kao zajednički program. Internetsko natjecanje „Europski dijalog“, provodi Centar za Europsku edukaciju, i element je aktivnosti Savezne Republike Njemačke koordinirane Ministarstvom obitelji, starijih, žena i mladeži i podupirano od strane Savezne vlade Republike Njemačke i Europske unije. Natjecanje “Europski dijalog“ provodi se u školskoj godini 2007./2008. Više o projektu možete vidjeti na www.eu-dialogue-award.de
Ciljevi

Internetsko natjecanje „Europski dijalog“
• podiže zanimanje za interkulturalni dijalog kao predmet razgovora u razredu;
• pospješuje razmjenu i međunacionalnu suradnju u Europskim školskim projektima;
• pridonosi primjeni i produbljenju dijaloga te interkulturalnog učenja u praksi;
• učinkovito podupire školske razmjene i partnerstva;
• pospješuje razumno korištenje informacija i komunikacijskih tehnologija.

Zadaci

Zadatak je razviti internetsku stranicu koja razmatra jedan ili više strana zadanih ciljeva. Internetska stranica mora biti rezultat vidljive kooperacije među projektnim grupama koje se sastoje od 3 radne školske grupe iz 3 europske zemlje. Grupe mogu izabrati bilo koji jezik za svoje projekte, ali svaki sažeti pregled rezultata mora biti na engleskom. Internetska stranica će biti predstavljena od strane sudionika.

Tema

Europska godina interkulturalnog dijaloga čini okosnicu. Europska komisija kao i mnoge Vlade članica EU su uvjerene da je dijalog učinkovito sredstvo za gradnju poveznica među kulturama, religijama, narodnostima i jezicima unutar i izvan Europe. Europljani vjeruju da će im interkulturalni dijalog pomoći stvaranju partnerstva u cijelom svijetu.

Europska unija vidi dijalog kao proces i želi ga produbiti i unaprijediti, i kad god je to moguće uključiti u dijalog građane. Pametna ideja koja sve nas čini „graditeljima“ poveznica i daje nam ogroman potencijal za razvitak. Ali to je zasad čista teorija.

U praksi, interkulturalni dijalog je jedva opipljiv i čak ni profesionalci u politici ne mogu uvijek garantirati brz uspjeh. Što, dakle, mislimo pod interkulturalnim dijalogom? Gdje se događa? Tko je uključen? O čemu treba biti riječi? Koja pomagala treba neiskusni „graditelj mostova“ za stvaranje interkulturalnog dijaloga?

Odgovore na ta i druga pitanja trebali bi naći radne grupe započinjući trilateralan dijalog. Zbog toga, trebaju se usredotočiti na konkretne, praktične aspekte. To bi moglo uključivati religijska i etnička pitanja, ali isto tako i politička, društvena i jezična pitanja.

Uvjeti sudjelovanja

Sve vrste škola (osim sveučilišta) iz zemalja članica EU ili zemalja koje surađuju sa EU mogu sudjelovati u Internetskom natjecanju „Europski dijalog“. Sudionici su timovi (razredi ili radne grupe, ne pojedinci) koji rade zajedno u školi ili izvan škole te moraju imati minimalno 9 godina. Tim treba ispravnu e-mail adresu za komunikaciju.

Pronalaženje partnera

Sve škole voljne sudjelovati u natječaju trebaju se registrirati u online bazu podataka i omogućiti sve potrebne informacije za pronalazak partnera i timski rad na projektu. Baza podataka dostupna je samo onim školama koje su se registrirale za pronalazak 2 projektna partnera – ostali posjetitelji stranice nemaju pristup podacima.

Cilj je uspostaviti Europsku projektnu grupu koju čine 3 škole iz različitih zemalja Europe. Već postojeća školska partnerstva mogu se nadopuniti registracijom još najviše 3 partnerske škole u isto vrijeme i tako formirati Europsku projektnu grupu.

Nagrade

Svi sudionici natjecanja će biti ocijenjivani u dvije faze. Nakon početnog glasovanja među sudionicima, međunarodni žiri stručnjaka će proglasiti najbolje projektne rezultate. Nagrade za pobjednike su od 150 do 750 eura po timu. Ukupno, osigurano je 9000 eura za 10 projektnih grupa (30 škola). Na kraju, svaka grupa koje prezentira rezultate dobit će diplpmu.
Priloženi dokument: RASPORED PROJEKTA.doc