Francuska Britaniji: nema cjenkanja oko financijskih tržišta i ribolova

PARIZ, 6. veljače 2020. (Hina/Reuters) – Europska unija ne smije dati Ujedinjenom Kraljevstvu ustupke za pristup europskim financijskim tržištima u zamjenu za prava na ribolov u britanskim vodama, poručio je u četvrtak francuski ministar financija Bruno Le Maire.

Francuski ribari privremeno nemaju pristup u vode kod Guernseyja, otoka u kanalu La Mancheu nedaleko od obale Normandije, jer je europski sporazum o ribolovu automatski istekao izlaskom Britanije iz EU-a 31. siječnja.

Ribarima će pristup tim vodama biti ponovno omogućen, ali buduća prava ribolova u britanskim vodama bit će vjerovatno jedno od najvećih spornih pitanja u pregovorima o budućim odnosima Londona i Bruxellesa.

“Očito je da moramo postići dogovor o ribolovu, ali ne i cjenkati se. U potpunosti se protivim ideji velikog cjenkanja u kojem bismo popustili kada je riječ o financijama da postignemo dogovor o ribolovu”, rekao je Le Maire na financijskoj konferenciji u Parizu.

“Pozivam na veću čvrstoću prema Britaniji, oni su ti koji su odlučili otići iz Europske unije. Ako žele pristup europskim financijskim tržištima, mogu ga, naravno, dobiti, ali pod našim uvjetima, po našim pravilima i s našim kontrolorima”, dodao je.

Europska pravila nalažu da pravila treće zemlje moraju biti slična onima u EU-u kada je riječ o pristupu financijskim tržištima.

Le Maire je istaknuo da budući dogovor mora osigurati da tvrtke sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu u potpunosti poštuju europska pravila ako žele pristup.