EUROVODIČ

EUROVODIČ
Euroteka – 2.04.2002.

Treba li mi Eurovodič?
Mogli biste se zapitati dok otvarate ovu knjigu. Autori misle da vam treba. Zašto? Iz dva razloga: anketa koju je proveo Klub euromladeži među učenicima srednjih škola i studentima je pokazala da je njihovo osnovno znanje o Europskoj uniji relativno oskudno. Drugo, sviđalo vam se to ili ne, odnosi između Hrvatske i EU će u budućnosti biti sve intenzivniji.

Današnji studenti, koji će biti vodeći ljudi sutrašnjice, moraju znati što sve EU podrazumijeva. Bez obzira hoćete li se baviti odvjetništvom, poslovnom karijerom, umjetnošću ili novinarstvom, prije ili kasnije susrest ćete se s Europskom unijom. Štoviše, ona je već prisutna u svakodnevnom životu Hrvatske: ne samo stoga što naša vlada donosi zakone i propise za pristupanje procesu europskih integracija, već i zbog toga što vam EU pruža mogućnost da se upoznate s drugim mladim Europljanima, otkrijete druge kulture ili pronađete podršku vašim projektima u Hrvatskoj. Uskoro, kada krenete na put po Europi, nećete morati mijenjati vaše kune u marke, franke ili pesete, već u euro. Pružat će vam se i mogućnost studiranja u nekoj drugoj zemlji, itd. Istina, još se mnoge stvari moraju promijeniti u Hrvatskoj i u EU, no želimo li da Europa bude spremna za nas, moramo i mi biti spremni za nju, a to prije svega znači da moramo znati o čemu govorimo.

Nema li već dovoljno knjiga o EU?
Premda je broj knjiga o EU na hrvatskom jeziku još uvijek ograničen, točno je da je mnogo već napisano na ovu temu. No, budite iskreni i priznajte: koliko ste takvih knjiga vi pročitali? Mnogi članovi Kluba euromladeži priznali su da ih Europa zanima, ali da su te knjige često previše tehnički napisane, iscrpne, ili jednostavno dosadne. Stoga se postavilo pitanje kako doći do knjige o Europi koja bi bila privlačna, zanimljiva, korisna i dostupna mladima. Pomislili smo: zašto je ne bismo sami napisali. Izazov je bio ogroman, ali smo pokušali i uspjeli. Ovo je naš doprinos približavanju Europe mladim Hrvatima.

Tko je napisao Eurovodič?
Autori nisu stručnjaci za taj predmet, oni su, poput vas, učenici srednjih škola i studenti koji žele naučiti nešto više o EU i prenijeti to znanje svojim prijateljima i kolegama. Svi su oni članovi Kluba euromladeži, ogranka mladeži Europskog doma u Zagrebu, koji se okupljaju jednom tjedno da bi organizirali informativne i obrazovne aktivnosti o Europi u cjelini. Oni kontaktiraju s organizacijama mladeži u inozemstvu preko Europskog doma u Zagrebu, organiziraju i sudjeluju u međunarodnim seminarima za mlade.

Kako se koristiti Eurovodičem?
Po želji, ovisno što želite znati. Možete ga pročitati od početka do kraja ili ga koristiti kao priručnik u kojem ćete pogledati samo one stvari o EU koje vas posebno zanimaju. Može se koristiti i kao prateći materijal u školama, budući da mali broj školskih knjiga govori na primjeren način o EU. Osim toga, ova se knjiga može koristiti i za obrazovne seminare u organizaciji NVO-a, ili nekih drugih organizacija ili institucija kojima treba kratak, jasan i sveobuhvatan pregled aktivnosti Europske unije.

Knjiga je podijeljena na kratka poglavlja, a svako od njih obrađuje pojedini aspekt Europske Unije. Radi boljeg razumijevanja današnje politike EU, potrebno je ponešto znati i o povijesti onoga što se danas naziva Europskom unijom.

Složena struktura politike i odlučivanja ne može se razumjeti bez nekog osnovnog znanja o ulozi i funkcioniranju institucija EU, koje su jedinstvene u svijetu. Euro će u 2002. zamijeniti većinu nacionalnih valuta u Europskoj uniji. Što to znači i kako to funkcionira, objašnjava se u poglavlju o jedinstvenom tržištu i Ekonomskoj i monetarnoj uniji. Drugo važno poglavlje bavi se stavom EU prema svim zemljama koje nisu njene članice, a zove se: Zajednička vanjska i sigurnosna politika EU. Pozornost smo također posvetili pravosuđu i unutarnjim poslovima. Toliko o “tehničkim” pitanjima. Ostatak knjige obrađuje pitanja kao što su državljanstvo, obrazovanje i mladi, mjesto koje Europa zauzima u svijetu i stvari koje se neposredno tiču Hrvatske, kao što je proširenje EU i odnosi Hrvatske i EU.

Prošlo je dosta vremena prije no što smo ovu ideju doista i ostvarili. No, to je zbog toga što timski rad ponekad oduzima više vremena… Od teksta preko slika do grafičkog oblikovanja, sve su napravili članovi kluba. Stoga, posebne zahvale idu prvo njima, jer su se potrudili istražiti izvore i napisati svoje priloge. Posebne zahvale upućujemo urednicima i lektorima koji su imali strpljenja raditi na rukopisima novinara, političara, ekonomista, pravnika in spe… Izražavamo zahvalnost i Europskoj komisiji koja je dala financijsku potporu ovom projektu. Zahvaljujemo, dakako, i svima vama koji ćete odvojiti vremena za čitanje Eurovodiča. Nadamo se da ćete, nakon što ga pročitate, shvatiti zašto se toliko govori o Europi, ali i da ćete poželjeti postati jedni od onih što teže bržoj integraciji Hrvatske u EU.