EUROPSKI POKRET HRVATSKA DODJELIO JE NAGRADU ZA EUROPSKI GOVOR GODINE GOSP. BORISU VUJČIĆU

Europski pokret Hrvatska dodjelio je nagradu za Europski govor godine gosp. Borisu Vujčiću. Nagrađeni govor  je održan prilikom Godišnje ekonomske konferencije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu 26. listopada 2012.

 Ovo je prva nagrada koju Europski pokret Hrvatska dodjeljuje u trenutku kada je Republika Hrvatska postala punopravna članica Europske unije, a Pokret slavi 23. godišnjicu postojanja i predanog rada na polju europskih integracija.  

 

Republika Hrvatska je postala 28. članica Europske unije. Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb su 23 godine sustavno promicali europske vrijednosti u Hrvatskoj i predstavljali Hrvatsku u Europi kroz mrežu European Movement International.

Izvršni odbor Europskog pokreta Hrvatska i Europskog doma Zagreb jednoglasno je donio odluku o dodijeli ovogodišnje nagrade za Europski govor godine Guverneru Hrvatske narodne banke dr. sc. Borisu Vujčiću.

 

„Govor je odabran jer promiče ciljeve i vrijednosti za koje se zalažu Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb, a koji podražavaju i interese Republike Hrvatske i njenih građana koji su se opredijelili za članstvo u Europskoj uniji“ izjavio je Dubravko Miholić – Predsjednik Europskog pokreta Hrvatska prilikom uručenja nagrade.

 

Guverner Hrvatske narodne banke dr.sc. Boris Vujčić je na dodjeli nagrade za Europski govor godine izjavio kako mu je posebna čast primiti ovu nagradu zato što ju prima u trenutku kad je Hrvatska punopravna članica Europske unije. Guverner Vujčić se sa zadovoljstvom  prisjetio koliko je truda Hrvatska uložila na putu do punopravnog članstva u Europsku uniju, te da je već i ranije bila ekonomski spremna za punopravno članstvo (2004. i 2007.). Na komentare o europskom skepticizmu je odgovorio kako Europska unija sa svim svojim dosadašnjim dostignućima uspješan projekt koji približava stope standarda u različitim državama članicama te kako konvergencija sigurno danas ne bi bila takva kakva je da nema Europske unije.

Nagrada za Europski govor godine u Republici Hrvatskoj redovito se dodjeljuje od 2003. godine, a predstavlja najvišu nagradu koju dodijeljuju Europski pokreti punopravni članovi Međunarodnog Europskog pokreta, Bruxelles.