DODJELA NAGRADE ZA EUROPSKI GOVOR GODINE 2015.

 Veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Nj. E gospodin Henrik Ofstad dobitnik je nagrade „Europski govor godine“ u 2015 godini. Nagrada za Europski govor godine dodjeljuje se za inicijativu, organizaciju i uvodne govore na konferenciji Norveška i Hrvatska: Partneri u ekonomiji i socijalnom razvoju, koja je održana 26. siječnja 2015. u Novinarskom domu u Zagrebu. Govor je odabran jer promiče ciljeve i vrijednosti za koje se zalažu Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb, a koji podržavaju interese Republike Hrvatske i njenih građana. Skulpturu kipara Krešimira Roda, koja simbolizira Hrvatsku u Europskoj uniji g. Ofstadu uručio je Dubravko Miholić, predsjednik Europskog doma Zagreb i Europskog pokreta Hrvatska. Predsjednik EDZ/EPH g. Miholić zahvalio je veleposlaniku na suradnji sa Europskim domom Zagreb i Europskom pokretom Hrvatska, te posebno na njegovom predanom radu u odnosima Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske u partnerskom odnosu poboljšanja ekonomskog i socijalnog razvoje Europe.

 

Europski dom Zagreb (EDZ) i Europski pokret Hrvatska (EPH) u proteklih su dvadeset i pet godina svog rada odigrali značajnu ulogu u podizanju svijesti hrvatske javnosti o vrijednosti i nužnostima europskih integracija, kao i u edukaciji i informiranju hrvatskih građana o povijesti Europe i samoj ideji Europske unije.

 

Nagrada za Europski govor godine u Republici Hrvatskoj redovito se dodjeljuje od 2003. godine, povodom Dana Europe, a predstavlja najvišu nagradu koju dodjeljuju Europski pokreti punopravni članovi Međunarodnog Europskog pokreta, Bruxelles.

 

Do sada su dobitnici nagrade: Neven Mimica – Ministar europskih integracija RH, dr. sc Ivo Sanader – Predsjednik Vlade RH, Nj. E. g. Ján Petrík – veleposlanik Slovačke Republike u RH, Stjepan Mesić – Predsjednik RH, Kolinda Grabar Kitarović – Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija RH, Prof. dr. sc. Pero Lučin – Prorektor Sveučilišta u Rijeci i član Pregovaračke skupine za pristupne pregovore RH i EU, dr. Erhard Busek –  Direktor Instituta za dunavsku regiju centralne Europe u  Beču, prof. dr. sc. Ivo Josipović – Predsjednik RH,  dr. sc.  Boris Vujčić –  Guverner Hrvatske narodne banke i g. Milan Bandić gradonačelnik Grada Zagreba.