EUROPSKI GOVOR GODINE

Izvršni odbor Europskog pokreta Hrvatska i Europskog doma Zagreb, na sjednici održanoj 15. svibnja 2012. jednoglasno je donio odluku o dodijeli ovogodišnje nagrade za Europski govor godine Predsjedniku Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivi Josipoviću

Nagrađeni govor  je održan prilikom potpisivanja Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji dana 9. prosinca 2011. godine u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Govor je odabran jer promiče iste ciljeve i vrijednosti za koje se zalažu Europski pokret Hrvatska I Europski dom Zagreb a koji odražavaju i interese Republike Hrvatske i njenih građana koji su se opredijelili za članstvo u Europskoj uniji.

Europski dom Zagreb (EDZ) i Europski pokret Hrvatska (EPH) u proteklih su dvadeset godina svog rada odigrali značajnu ulogu u podizanju svijesti hrvatske javnosti o vrijednosti i nužnostima europskih integracija, kao i u edukaciji i informiranju hrvatskih građana o povijesti Europe i samoj ideji Europske unije.

Vodeći se vrednotama i ciljevima na kojima počiva Europska unija te načelima funkcioniranja Europske unije, članstvo Hrvatske u EU predstavlja prekretnicu u rastu i razvoju zemlje, kako s gospodarskog gledišta, tako i s humanističko-kulturološkog. Članstvom u EU Hrvatska će ravnopravno i aktivno sudjelovati u donošenju svih odluka u Europskoj uniji te pridonositi europskom zajedništvu, kao i promicati svoju kulturu, identitet i nacionalne interese.

Nagrada za Europski govor godine u Republici Hrvatskoj redovito se dodjeljuje od 2003. godine, a predstavlja najvišu nagradu koju dodijeljuju Europski pokreti punopravni članovi Međunarodnog Europskog pokreta, Bruxelles.

Posljednja nagrada dodijeljena je Dr. Erhardu Buseku za govor održan u Europskom domu Zagreb na temu: Europa u vremenima kriza i razvoja.

Govor Predsjednika RH prikom potpisivanja Ugovora o pristupanja RH Europskoj Uniji