EUROPA U ŠKOLI 2016. : EUROPSKA GODINA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA I DJEVOJČICAMA

Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb u školskoj godini 2015/2016 dvadesetdrugi puta organizira Natjecanje Europa u školi na razini Republike Hrvatske uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH. Institucije Europske unije proglasile su 2016. Europskom godinom protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Europska unija još uvijek nema obvezujuće propise u pogledu nasilja nad ženama. Borba protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama i dalje je visoko na listi prioriteta  unutar i izvan granica Europske unije.

Podaci su iznimno zabrinjavajući: svaka treća žena u Europskoj uniji je doživjela neki oblik rodno uvjetovanog nasilja u svojem životu, a svaka deseta žena je žrtva seksualnog nasilja uključujući upotrebu sile. Sedam žena umre svaki dan od nasilja u obitelji.

Kako bi se podigla svijest o ovom pitanju Europska unija je  odlučila 2016. godinu proglasiti Europskom godinom protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.  Održivi razvoj se ne može postići bez osnaživanja žena, a to se ne može ostvariti ako se ne ukinu svi oblici nasilja nad svim ženama i djevojčicama.

Europska unija predano radi da se prava žena prioritetno uključe u nove ciljeve održivog razvoja. Riječ je, među ostalim, i o posebnim ciljevima u pogledu ukidanja rodno uvjetovanog nasilja i štetnih praksi nad ženama i djevojčicama.

 

Hrvatski nacionalni odbor Natjecanja Europa u školi razradio je teme za nacionalno natjecanje po izričajima i dobnim skupinama. Krajnji rok za prijavu radova na županijska natjecanja i Grad Zagreb je do 1. ožujka 2016. Pristigle radove, komisijski obrađene, molimo pošaljite na Nacionalno natjecanje zaključno do 15. ožujka 2016. Svečanost dodjele nagrada kao i svake godine biti će upriličena u Europskom domu Zagreb u sklopu proslave Dana Europe – 9. svibnja.

Sva pravila sudjelovanja možete pogledati u BROŠURI – EUROPA U ŠKOLI 2016.Europa u školi 2016